Weer een druk weekend voor Schiphol; De zomer zal erger zijn

Image source - Pexels.com


Schiphol verwacht komend weekend weer een druk weekend met lange rijen passagiers die wachten om door de security te komen. En de zomervakantie ziet er nog slechter uit, meldt RTL Nieuws op basis van de laatste update van het Airport Operation Center (APOC), dat de logistieke processen op de luchthaven monitort.

Schiphol verwacht vrijdag, zaterdag en zondag een kritieke situatie bij de luchthavenbeveiliging, aldus de omroep. Vooral vrijdagochtend zal het erg druk zijn, met meer passagiers die vertrekken dan de beveiliging in principe aankan.

De drukte zal de rest van juni aanhouden, in ieder geval in het weekend. Zodra de zomervakantie aanbreekt, zal de situatie verslechteren, aldus de APOC-update. Personeelstekorten zorgen in juli voor eindeloze rijen. In augustus zal de situatie iets verbeteren. Maar APOC benadrukte dat dit slechts verwachtingen zijn, die hoe dan ook kunnen veranderen.

Voorlopig worden er in ieder geval geen stakingen verwacht. Schiphol en de vakbonden bereikten dinsdagavond, uren voordat het ultimatum van vakbond FNV verstreek, overeenstemming over de werkdruk van het luchthavenpersoneel.

In de prognose was het actieplan van Schiphol om de drukte terug te dringen niet meegenomen, meldt RTL Nieuws. Schiphol is van plan om verschillende maatregelen te nemen, waaronder het verminderen van het aantal slots waarin een vliegtuig kan landen of opstijgen van ongeveer 126.000 naar 90.000 van 1 juni tot 28 augustus. Minder vluchten betekent minder passagiers en hopelijk minder drukte.

“Dat is een reductie van 30 procent”, zegt Roel Elshout van Vluct-vertraagd.nl, waar passagiers een claim kunnen indienen als hun vlucht vertraagd is, tegen de omroep. “In een conservatieve schatting betekent dat 1 miljoen getroffen reizigers.”

Ook wil Schiphol de passagiersstroom optimaliseren en het werken op de luchthaven aantrekkelijker maken zodat er meer personeel kan worden aangetrokken. Maar vakbond CNV verwacht niet dat dit helpt tegen de komende zomerdrukte. “Alleen al in de particuliere beveiliging wordt het tekort aan mensen geschat op 500 vacatures. Dat is een enorm gat”, zegt Erik Maas van CNV. “Schiphol moet daar realistisch in zijn. Die leemte vul je niet voor juli, augustus. De opleiding tot beveiliger duurt minimaal 12 weken. Augustus is dan al lang voorbij.”

Chaos brak uit op Schiphol op 23 april, het eerste weekend van de meivakantie, en houdt sindsdien aan. De luchthaven kreeg te maken met enorme wachtrijen, passagiers die vluchten misten en zelfs agressie-incidenten. Vorige week deelde de brandweer koekjes en sap uit aan mensen die in de rij stonden te wachten omdat sommigen flauwvielen door te veel tijd op hun voeten te hebben doorgebracht.

Minister Mark Harbers van Infrastructuur gaat woensdag met de Tweede Kamer in gesprek over de situatie op Schiphol.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?