Waterstofvliegtuig vliegt in 2024 tussen Rotterdam en Londen

Image source - Pexels.com


In 2024 moet het mogelijk zijn om van Rotterdam naar Londen te vliegen in een vliegtuig dat volledig op waterstof rijdt en CO2-neutraal is. Dat hebben Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en vliegtuigbouwer ZeroAvia laten weten. Deze laatste wil de eerste aanbieder ter wereld zijn die waterstofaangedreven vliegtuigen gebruikt voor een commerciële luchtvaartverbinding.

Zowel de Brits-Amerikaanse ZeroAvia als de Stichting Rotterdam The Hague Innovation Airport hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. Het waterstofvliegtuig is momenteel in ontwikkeling. Het heeft 19 zitplaatsen en wordt aangedreven door een propeller. Een kleiner prototype met zes stoelen is al met succes getest. Er wordt in een vergevorderd stadium gesproken over welke luchtvaartmaatschappij de aansluiting gaat leveren.

Waterstof is een volledig schone technologie. Het ZeroAvia-vliegtuig heeft een brandstofcel die op waterstof werkt en elektromotoren aandrijft. Voor de productie van waterstof zijn alleen water en elektriciteit nodig, dus de duurzaamheid van het proces hangt af van hoe de elektriciteit wordt opgewekt. Er zijn geen schadelijke emissies van het vliegtuig zelf. Dat is een groot verschil met de huidige vliegtuigen die worden aangedreven door kerosine, waarbij koolstofdioxide vrijkomt en stikstofoxiden worden uitgestoten, wat de luchtkwaliteit en het milieu aantast.

ZeroAvia is van plan om de komende jaren steeds grotere vliegtuigen op waterstof te bouwen die grotere afstanden kunnen afleggen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?