Wat de coalitieplannen van Rutte IV gaan betekenen voor je portemonnee

Image source - Pexels.com


Het nieuwe kabinet Rutte IV gaat voor zo’n 3 miljard euro aan belastingverlagingen doorvoeren, expliciet gericht op huishoudens met lage en middeninkomens. Hieronder volgt een samenvatting van de plannen van VVD, D66, CDA en ChristenUnie die de portemonnee van de gemiddelde burger raken.

Allereerst wordt kinderopvang straks heel betaalbaar. Het kabinet is van plan om tot 95 procent van de kosten voor kinderopvang te dekken, waarbij gezinnen verantwoordelijk zijn voor de resterende 5 procent. De kinderopvangtoeslag, waarmee duizenden gezinnen in financiële problemen kwamen en bijna een jaar geleden leidden tot het aftreden van het kabinet Rutte III, komt te vervallen. De coalitiepartijen willen uiteindelijk alle toeslagen afschaffen, maar die plannen zijn nog niet helemaal gevormd.

Het minimumloon wordt stapsgewijs verhoogd met 7,5 procent naar 11 euro. Ook de koppeling tussen minimumloon en bijstand en de AOW blijft bestaan, dus ook deze zullen toenemen.

Het kabinet is van plan om in 2030 de kilometerheffing, oftewel kilometerheffing, in te voeren. Dat betekent in feite dat de wegenbelasting wordt aangepast, zodat automobilisten betalen voor de kilometers die ze maken. De wegen worden weer tolvrij. Hoe dit precies gaat werken, is nog niet duidelijk. Het enige dat bekend is, is dat de kilometerprijs niet wordt gekoppeld aan waar en wanneer je rijdt.

Het leenstelsel voor studenten wordt afgeschaft. Alle studenten krijgen weer een basisbeurs. Ook komt er een inkomensafhankelijke aanvullende beurs voor studenten die niet kunnen rekenen op financiële steun van hun ouders. De hoogte van deze subsidies is nog niet bekend. Studenten die de afgelopen jaren in het leenstelsel zijn beland, krijgen een vergoeding, hetzij in de vorm van een korting op hun studieschuld of een studievoucher voor toekomstige studies.

Ook oud-studenten die een woning willen kopen, zullen wat makkelijker een hypotheek krijgen. Hypotheekverstrekkers houden geen rekening meer met de oorspronkelijke studieschuld maar alleen met wat er nog van over is.

Slecht nieuws voor starters op de woningmarkt met rijke ouders. De coalitie schrapt de eenmalige belastingvrije schenking van maximaal 100.000 euro voor de financiering van de eerste woning.

De coalitie Rutte IV heeft ook andere plannen om woningen betaalbaarder te maken, vooral voor starters en mensen met lagere inkomens. Zo wil het nieuwe kabinet de sociale huurprijzen verlagen. Aan de andere kant kunnen mensen met een hoog salaris die in een sociale huurwoning blijven wonen een stapsgewijze huurverhoging verwachten. Ook willen de partijen dat woningcorporaties huurders meer kansen geven om onder nog onbekende voorwaarden hun huurwoning te kopen.

Het nieuwe kabinet is ook voornemens de spaarbelasting, die het rendement op spaargelden belast, aan te pakken. Nu de spaarrente voor grote bedragen negatief is, betalen mensen met een aanzienlijk vermogen belasting over aangiften die er niet zijn. Het kabinet wil in 2025 een systeem invoeren waarbij de vermogensbelasting wordt geheven over het daadwerkelijke rendement.

Het nieuwe kabinet wil een gezonde levensstijl stimuleren, wat betekent hogere belastingen op suiker en tabak. De accijnzen op sigaretten worden verhoogd naar 10 euro per pakje. De belasting op frisdranken gaat omhoog en het kabinet wil een suikerbelasting invoeren. De btw op groenten en fruit wordt uiteindelijk verlaagd naar 0 procent.

Goed nieuws voor vrouwen. Het nieuwe kabinet wil voorbehoedsmiddelen laagdrempelig en gratis maken. Momenteel vergoedt de basisverzekering de pil voor meisjes onder de 18 jaar en de pil gedeeltelijk voor jonge vrouwen van 18 tot 21 jaar. Daarna moeten vrouwen hun eigen anticonceptie betalen.

En het eigen risico blijft 385 euro. Het kabinet is echter van plan om dat over meerdere behandelingen uit te betalen in plaats van het hele bedrag na één dure behandeling te betalen.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over het regeerakkoord.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?