Warmteleiding uit Rotterdam voor verwarming van 120.000 woningen in Den Haag

Image source - Pexels.com


De Gasunie en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat hebben een contract getekend voor de aanleg van een warmteleiding van de Rotterdamse haven naar Den Haag. Op deze warmteleiding worden uiteindelijk 120.000 woningen aangesloten. Dat scheelt veel CO2-uitstoot omdat deze woningen niet op het gasnet voor verwarming worden aangesloten, meldt het Financieele Dagblad.

Gasunie, eigendom van de Nederlandse Staat, meldde eerder dat het minimaal 400 miljoen euro zou investeren in de warmteleiding, WarmtelinQ genaamd. De leiding bestaat uit twee buizen met een diameter van 70 centimeter. Het in de Rotterdamse haven verwarmde water stroomt via één leiding naar Den Haag. En de tweede leiding leidt het gekoelde water terug naar de haven. In Den Haag kan de grote leiding worden aangesloten op kleine warmtenetten. Gasunie verwacht dat de bouw in 2025 klaar is.

“Met deze leiding kunnen maximaal 120.000 woningen worden voorzien van restwarmte die anders ongebruikt zou blijven”, zegt Dilan Yeşilgöz-Zegerius, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.

De gemeente Den Haag is niet erg enthousiast over de plannen, waarbij een meerderheid in de gemeenteraad onderzoekt of zij nog in beroep kan gaan tegen de komst van de leiding. Ze maken zich zorgen over het behoud en herstel van groen na aanleg, aldus het FD. Ook willen ze meer ruimte voor andere duurzame warmteprojecten en een adequate vergoeding voor ondernemers. Ook bestaat er twijfel over de duurzaamheid van het gebruik van restwarmte uit fossiele brandstoffen die in de haven worden gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?