Waarschijnlijk geen bericht over maskerdeal voor zomerreces

Image source - Pexels.com


Het Deloitte-rapport over de controversiële maskerdeal tussen het ministerie van Volksgezondheid en Sywert van Lienden zal waarschijnlijk niet klaar zijn voor het zomerreces van de Tweede Kamer, aldus minister Conny Helder van Volksgezondheid. Mogelijk komen er nog twee weken bij omdat er meer tijd nodig is om beide kanten van de discussie met betrokken partijen te horen.

Volgens Helder zijn er twee opties voor de Tweede Kamer. Het rapport zou aan het begin van het reces naar de Tweede Kamer kunnen worden gestuurd, maar zonder reactie van het kabinet. Een andere mogelijkheid is om het rapport later in de pauze of achteraf in te sturen. De regering zou dan een antwoord hebben.

Tot ongeduld van de Tweede Kamer en de minister is de deadline voor het rapport al meerdere keren uitgesteld. Aanvankelijk zou het onderzoek in september vorig jaar zijn afgerond, maar het kabinet heeft meerdere malen melding gemaakt van vertraging.

Van Lienden schreef vrijdagavond op Twitter dat hem werd gevraagd af te zien van de eerder afgesproken deadlines voor hoorzitting op tegenspraak omdat het conceptrapport vertraging had opgelopen. Hij zei dat dit pas medio juni wordt verwacht, omdat het ministerie van Volksgezondheid volgens hem de gegevens laat heeft doorgegeven. Ook zouden deze week interviews zijn gehouden.

Hij noemde het ‘treurig’ dat zijn organisatie nu ‘een zondebok wordt’. Ook hij heeft het ministerie hierover aangesproken, schreef hij. Hij vond het niet eerlijk om het weerwoord te beperken ten opzichte van eerder gemaakte afspraken.

Helder zei eerder deze week dat het rapport klaar zou zijn voordat het zomerreces begon. Het reces begint op 8 juli en duurt tot 5 september.

Van Lienden en zijn kompanen verdienden miljoenen door mondkapjes aan de overheid te verkopen. Hij zei dit te doen op non-profit basis, maar de deal bleek via een commercieel bedrijf van Van Lienden te zijn.

Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek en heeft inmiddels ruim 11,5 miljoen euro in beslag genomen. Online winkel Coolblue en omroep Randstad hebben aangifte gedaan. Ze werkten mee omdat ze te horen hadden gekregen dat het een non-profit initiatief van Van Lienden was.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?