Waanzin overwaarde huizenmarkt zet door

Image source - Pexels.com

Hoevelaker : Steeds meer huizen zijn en worden boven de vraagprijs verkocht en steeds meer huiseigenaren worstelen met eigen vermogen.
De spanning tussen vraag en aanbod op de woningmarkt neemt al enige tijd toe. Het treft huiseigenaren, vooral mensen boven de 55, die lang geleden een huis kochten tegen een lagere prijs dan het nu waard is.

Deze huiseigenaren zijn vaker op zoek naar mogelijkheden en willen het eigen vermogen van het huis eruit trekken, zodat ze iets met het geld kunnen doen.

Huizen kopen of verkopen is populair

De huizenmarkt is de laatste maanden een gekkenhuis geweest. De huizenprijzen zijn sinds de Corona crisis gestegen, en een gemiddeld huis in Nederland kost nu niet minder dan 410.000 euro. Deze waanzin heeft onder andere te maken met de pandemie – de lockdown betekende dat we veel thuis moesten zijn en vanuit huis moesten werken. Ze vonden dat ze niet genoeg ruimte hadden om met zoveel mensen thuis te zijn, of ze wilden gewoon meer rust en natuur om zich heen. Het duurde niet lang of de vraag naar woningen nam toe, zodat het aanbod steeds kleiner werd. De regel is: hoe kleiner het aanbod, hoe hoger de prijzen.

Dit is precies wat er gebeurde en wat nog steeds gebeurt. Een groot deel van de huiseigenaren in Nederland is ouder dan 55. Ze slaagden erin hun huis in gunstige tijden te kopen en zien nu dat het huis veel meer waard is dan ze er zelf voor betaalden. Natuurlijk kunnen ze hun huis te koop zetten en verhuizen. Het blijkt echter dat veel mensen dit niet doen; er is immers veel schaarste op de woningmarkt. En waarom zou je een huis verkopen waarin je je nog helemaal op je gemak voelt? Daarom zoeken mensen vaak naar alternatieven voor het eigen vermogen in hun huis of hypotheek.

55-plussers kiezen voor een extra hypotheek of kapitaalinbreng

Het zou zonde zijn het extra geld dat je hebt niet te gebruiken. Immers, op het moment dat je niets doet, blijft het geld in stenen zitten. Dat is niet veel voor een huiseigenaar. In het vierde kwartaal van 2020 steeg het aantal hypotheekaanvragen van huiseigenaren van 55 jaar en ouder met 14% ten opzichte van het derde kwartaal. Dit is niet erg verwonderlijk: deze groep wil natuurlijk van de huidige lage hypotheekrente genieten door te kiezen voor herfinanciering van hun hypotheek. Sommigen kiezen voor een cash-in hypotheek. Zo kun je de waarde uit de stenen halen en zelf beslissen wat je met het geld doet. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om een spaarpotje op te bouwen voor later.

Een contante hypotheek is vooral interessant als je inkomen niet toereikend is voor een gewone (tweede) hypotheek. Zo’n hypotheek is duurder dan een gewone hypotheek. In sommige gevallen is er ook een voedselhypotheek – dit is een hypotheek speciaal voor senioren waarbij je een deel van het eigen vermogen “opeet” (incasseert). De meeste producten die je hier kunt kopen of verzamelen zijn pas beschikbaar als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. In andere gevallen kun je alleen voor deze hypotheek kiezen als er enige toegevoegde waarde is. Het is raadzaam dit goed uit te zoeken, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Opties met een equity hypotheek of een huis

Als je je huis met een hoge vermogenswaarde niet wilt verkopen, betekent dat niet dat je niet van dat vermogen kunt genieten. In feite zijn er verschillende mogelijkheden voor wat je met dat eigen vermogen kunt doen. Natuurlijk is het aan jou om, als je dit geld verzilvert, te beslissen waar je het voor gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende mogelijkheden:

– Je kunt je huis helemaal “senior-proof” maken. Dit zorgt ervoor dat je langer thuis kunt blijven wonen. Denk aan het installeren van een traplift, het aanbrengen van leuningen en nog veel meer.
– Stap over op een hypotheek met een lagere rente – de rentes zijn momenteel erg laag. Als je al lang een hypotheek hebt, is de kans groot dat je een hogere rente zult moeten betalen.
– Veel mensen vinden duurzaamheid belangrijk en besluiten hun huis duurzamer te maken met behulp van eigen vermogen. Denk aan de aanschaf van zonnepanelen en andere groene toepassingen.
– Koop een tweede huis of een vakantiehuis. Je kunt dit huis dan verhuren om meer geld te verdienen.
– Zet wat geld opzij voor later of vul je huidige inkomen aan, zodat je comfortabeler kunt leven.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?