Vuurwerkliefhebbers verwachten “vrijwel normale oudejaarsavond”

Image source - Pexels.com


Vuurwerkliefhebbers verwachten op vrijdag een bijna normale oudejaarsavond als het gaat om mensen die vuurwerk afsteken. “Het vuurwerkverbod gaat niet werken omdat er geen hek om Nederland staat”, zegt Jeffrey Peters van de Vereniging Vuurwerkliefhebbers (HVLV). Bovendien wees hij erop dat verschillende gemeenten hebben aangegeven dat ze het nationale verbod, dat is ingesteld om te voorkomen dat ziekenhuizen te maken krijgen met een groot aantal gewonden bij vuurwerkongevallen, waarschijnlijk niet zullen handhaven. De ziekenhuizen hadden te kampen met een hogere last van Covid-19-patiënten, in combinatie met meer gezondheidswerkers die ziek waren als gevolg van coronavirusinfecties.

“Vorig jaar, op oudejaarsavond, bleek de pakkans praktisch nihil te zijn”, zegt Peters, die zich aan het vuurwerkverbod zal houden. Hij wijst erop dat veel Nederlanders recent vuurwerk hebben gekocht in België. Liefhebbers die urenlang in de rij stonden, zelfs buiten, waren ook te zien op foto’s die op sociale mediaplatforms werden geplaatst.

Vanwege het tijdelijke totale vuurwerkverbod was het inwoners vanaf 15 december verboden om in het buitenland gekocht vuurwerk mee naar Nederland te nemen. Het misdrijf is wettelijk strafbaar, ook bij het verwerven van vuurwerk in de buurlanden. Voor die datum mocht per auto maximaal 25 kilo vuurwerk worden ingevoerd. Ook het kopen van vuurwerk bij buitenlandse webshops is verboden. “Veel mensen kunnen het niet laten om het te doen”, zegt Leo Groeneveld, voorzitter van Pyrotechniek Nederland (BPN).

BPN maakte eerder deze maand bekend dat Belgische retailers vuurwerk probeerden te bestellen bij Nederlandse bedrijven omdat er zoveel in België werden verkocht. Het is niet duidelijk of Nederlandse bedrijven vuurwerk hebben verkocht aan Belgische winkels, die het vuurwerk vervolgens terug hadden kunnen verkopen aan Nederlandse klanten die over de grens reisden.

Vuurwerk wordt in 2022 fors duurder door de hogere transportkosten en stijgende grondstofprijzen, stelt Groeneveld. “Ook in China lopen de loonkosten verder op en ook fabrieken daar moeten hun CO2-uitstoot beperken.” Hij zei te verwachten dat de kosten van vuurwerk met ongeveer 35 procent zullen stijgen.

De BPN-voorzitter baalt nog steeds van het verbod, dat onverwacht is ingevoerd door het demissionair kabinet om de zorgsector meer ruimte te geven. Volgens Groeneveld is het afsteken van vuurwerk met oudejaarsavond “een fantastische traditie” die de meeste Nederlanders in ere willen houden. “Overlast, vernieling en letsel ontstaan ​​door wangedrag en illegaal vuurwerk. Daar distantiëren wij ons van.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?