Vuurtoren Den Helder op instortingspunt; Gebied afgezet

Image source - Pexels.com


De vuurtoren die bekend staat als Lange Jaap in Kijkduin in Den Helder heeft grote scheuren en staat mogelijk op instorten. De gemeente heeft een gebied van 70 meter rondom het bouwwerk afgezet terwijl de gevolgen van de scheuren worden onderzocht, zegt wethouder Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat in een Kamerbrief, meldt NU.nl.

Het was al bekend dat de 144 jaar oude vuurtoren wat barsten vertoonde, maar deze waren “niet van dien aard dat er direct actie moest worden ondernomen”, aldus Visser. De nieuwe grote scheuren werden ontdekt tijdens onderhoudswerken. “De conclusie is dat de structurele veiligheid op dit moment niet kan worden gegarandeerd”, schreef Visser, eraan toevoegend dat de vuurtoren bij een volgende harde wind zou kunnen omvallen.

De gemeente Den Helder sloot daarom de Zeeweg en de Schapendijke in Huisduinen af, evenals weilanden in een straal van 70 meter rond de vuurtoren. De nabijgelegen manege en tennisclub, evenals Fort Erfprins, zijn nog steeds toegankelijk.

De gevolgen van de scheuren in Lange Jaap worden momenteel onderzocht, zegt Visser. Rijkswaterstaat Rijswaterstaat gaat ook kijken of andere oude vuurtorens soortgelijke problemen hebben.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?