Vrouwen verdienen 14% minder per uur dan mannen

Image source - Pexels.com


In 2020 verdienden vrouwen 14 procent minder per uur dan mannen. Dat komt onder meer doordat vrouwen vaker in deeltijd werken en minder vaak een leidinggevende functie hebben, meldt het CBS. Ook het mannelijke deel van de beroepsbevolking was ouder en gemiddeld iets hoger opgeleid. In 2008 bedroeg de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog 20 procent.

Nederland zit ongeveer in het midden van Europa wat betreft de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Luxemburg kent minder dan 1 procent verschil in uurloon. In Roemenië, Slovenië, Italië en Polen is dat minder dan 5 procent. De grootste kloof is in Letland, waar vrouwen 22 procent minder verdienen dan mannen.

Gemiddeld verdienen vrouwen in Nederland 34.000 euro. Mannen verdienen gemiddeld 52.000 euro. Dit komt mede doordat vrouwen vaker in deeltijd werken dan mannen. De gemiddelde werkweek van vrouwen is 26,2 uur, terwijl mannen gemiddeld 35,4 uur per week werken.

Vrouwen zijn de afgelopen 45 jaar veel meer gaan deelnemen aan de arbeidsmarkt. In 1977 waren er 223 werkende mannen tegen 100 werkende vrouwen. In 2020 waren er 113 werkende mannen tegen 100 werkende vrouwen.

Het CBS publiceerde deze cijfers op Internationale Vrouwendag. Vakbond CNV vindt dit een goede reden voor vrouwen om loonsverhoging te vragen. Volgens voorzitter Piet Fortuin is dat nodig vanwege de hoge inflatie. De krapte op de arbeidsmarkt maakt het ook ‘het juiste moment om met de vuist op tafel te slaan’, zei hij. “Veel vrouwen hebben momenteel een heel sterke positie. We roepen ze op om daar gebruik van te maken.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?