Vrouwen harder getroffen door coronaviruspandemie: Rabobank

Image source - Pexels.com


Vrouwen lijken meer te lijden onder de coronacrisis dan mannen. De welvaart van mannen verbeterde dit jaar, mede door een betere balans tussen werk en privé, maar dat gold niet voor vrouwen. Zij gaven vaker aan dat hun maatschappelijke betrokkenheid en persoonlijke ontwikkeling afnam, meldt de Rabobank op basis van een onderzoek onder ruim 10.000 Nederlanders.

Voor deelnemers van beide geslachten nam de ervaren gezondheid af. Volgens onderzoeker Sjoerd Hardeman kan dit te maken hebben met de directe gevolgen van ziekte van het coronavirus, maar ook met het niet kunnen sporten en vertraagde zorg. “Dat betekent dat Nederland er op vier van de elf dimensies van brede welvaart slechter voorstaat dan voor de coronapandemie”, zei Hardeman bij de bekendmaking van de resultaten. De welvaartsdimensies van geluk, sociale contacten en huisvesting verslechterden vorig jaar, maar bleven dit jaar stabiel.

De Rabobank meet jaarlijks de brede welvaart in ons land. Naast bovengenoemde aspecten kijkt de bank ook naar bijvoorbeeld milieu en veiligheid.

De algemene welvaart bleef hetzelfde. De verminderde gezondheid werd gecompenseerd door hogere scores op inkomen en werkzekerheid. Dat laatste is volgens Hardeman opvallend, omdat de werkzekerheid vorig jaar verslechterde. “De stijging van de werkloosheid van afgelopen voorjaar zette echter niet door, grotendeels dankzij de steunpakketten van de overheid”, aldus Hardeman. De bank zei daarom dat het erop lijkt dat de steunmaatregelen van de overheid ervoor hebben gezorgd dat de algehele welvaart niet verslechterde.

Meer onderzoek is nodig om de oorzaak van de lagere welvaart van vrouwen te achterhalen, aldus de bank. Aan de sector waarin ze werken of de samenstelling van hun gezin lijkt het niet te liggen. Het is echter mogelijk dat mannen meer baat hadden bij thuiswerken en dat vrouwen tegelijkertijd meer worstelden met de wrijving in de samenleving tijdens de pandemie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?