Vroegtijdige sluiting is hetzelfde als lockdown, zeggen bioscopen en theaters

Image source - Pexels.com


Bioscopen en theaters riepen het kabinet op om met de aanstaande versoepeling van de Covid-maatregelen langer open te kunnen blijven. Een sluitingstijd van 20.00 uur zou “eigenlijk hetzelfde zijn als een lockdown”, aldus voorzitter Boris van der Ham, voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond en de Vereniging van Vrije Theatermakers.

Naar aanleiding van het zaterdag uitgelekte nieuwe OMT-advies, waaruit bleek dat alle sectoren weer tot 20.00 uur open mogen blijven, hebben de bioscoop- en theatersectoren het kabinet opgeroepen om sluitingstijden te hanteren. “In ieder geval tot 22.00 of 23.00 uur”, zei Van der Ham. “Zorg dat er ruimte is voor dat grote deel van de culturele sector om echt open te zijn. Anders heb je toch een lockdown.” Theaters en bioscopen hebben ‘s avonds de meeste omzet, aldus Van der Ham.

CEO van festivalorganisatiegroep ID&T zei dat het onacceptabel is als de evenementenbranche op korte termijn niet volledig opengaat. “Onze branche is nu al twee jaar volledig gesloten en er is geen perspectief”, zegt Van Straalen. “De toekomst van de evenementenindustrie is in groot gevaar en een spoedige 100 procent heropening is de enige manier om de industrie in leven te houden.”

Een woordvoerder van KHN zei dat de Royal Hospitality Union (KHN) blij was met de sluitingstijd van 20.00 uur, maar erkende dat de nieuwe beperkingen niet voor iedereen gunstig zijn. “Het advies van het OMT is een goede stap in de goede richting maar een stap met gemengde gevoelens. Voor ondernemers die hun winkels nog dichtbij moeten houden, bijvoorbeeld nachtclubs, zitten ze nog zonder perspectief.”

Het kabinet buigt zich maandag over het OMT-advies. Minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers houden dinsdag een persconferentie om het geactualiseerde coronavirusbeleid te presenteren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?