Vorig jaar verlieten meer studenten het ouderlijk huis; Eerste stijging in jaren

Image source - Pexels.com


Na jaren van achteruitgang zijn er vorig jaar meer studenten op eigen gelegenheid vertrokken. Dat geldt in ieder geval voor studenten die na de zomer van het coronavirusjaar 2020 zijn gaan studeren aan een universiteit. Het CBS berekende dat bijna 26.000 wo-studenten vanuit hun ouderlijk huis naar een universiteitsstad verhuisden om op zichzelf te gaan wonen. Dat doorbreekt de trend van zo’n 22.000 studenten die de afgelopen jaren die stap zetten.

De stijging hangt samen met een stijging van het aantal inschrijvingen aan universiteiten. De toegenomen populariteit van het wonen in studentenhuisvesting kan echter niet volledig worden verklaard door het simpele feit dat er meer studenten zijn.

“Het aantal studenten dat het huis verliet om in een universiteitsstad op zichzelf te gaan wonen, nam niet alleen absoluut, maar ook relatief toe”, aldus het CBS. Het percentage wo-studenten dat op zichzelf ging wonen is voor het eerst sinds 2016 gestegen. Van de nog thuiswonende wo-studenten verliet 18,6 procent het ouderlijk huis.

In Amsterdam steeg de instroom van wo-studenten die in de stad kwamen wonen met 38 procent het meest. De hoofdstad wordt gevolgd door Utrecht, waar de stijging 31 procent bedroeg. Ook in de steden Leiden, Delft en Rotterdam zag het CBS een stijging. Tilburg, Eindhoven en Wageningen waren stabiel. Alleen in Enschede verhuisden iets minder wo-studenten uit hun ouderlijk huis.

De laatste jaren wonen steeds minder studenten op zichzelf. Een van de verklaringen die het CBS eerder gaf voor het feit dat studenten langer bij hun ouders woonden, was de invoering van het leenstelsel van 2015. De bodem van deze neerwaartse trend is nu mogelijk bereikt. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat deze cijfers slechts voorlopig zijn en dat er geen rekening is gehouden met hbo-studenten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?