Vorig jaar minder leegstaande bedrijfspanden omgebouwd tot woningen


Vorig jaar zijn er 9.455 nieuwe woningen gerealiseerd door leegstaande kantoren, winkels en fabrieken om te bouwen tot woonruimte. Dat is het laagste aantal in zeven jaar, meldt het CBS. Het ligt ook ver beneden de ambitie van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting om 15.000 woningen per jaar te realiseren door verbouw.

Het aantal woningen dat is ontstaan ​​door het verbouwen van andere gebouwen was in 2021 goed voor 10 procent van het totaal aantal nieuwe woningen. De afgelopen zeven jaar zijn er 76.000 woningen op deze manier gemaakt.

Volgens Peter Boelhouwer, hoogleraar huisvesting aan de TU Delft, is het probleem dat geschikte leegstaande gebouwen steeds moeilijker te vinden zijn. “Alles wat makkelijk te converteren was, is gedaan. Het laaghangend fruit is weg”, zegt hij tegen RTL Nieuws. De overige gebouwen zijn ongeschikt. “Of kantoorpanden zijn niet op de goede plek voor woningen, zoals langs de snelweg. Niemand wil er wonen.”

Lees ook:  Bars meer waakzaam, maar geen hard bewijs van 'naald-spiking'-incidenten

De groeiende economie betekent ook meer vraag naar kantoor- en werkruimte, waardoor er minder leegstaande gebouwen hoeven te worden getransformeerd.

Plaats een reactie