Vorig jaar 1.750 lege winkels omgebouwd tot woningen


De winkelleegstand is vorig jaar fors gedaald, waarschijnlijk doordat veel panden worden verbouwd tot woningen, zo blijkt uit repots van onderzoeksbureau Locatus. Het is niet zo dat er door de gevolgen van de pandemische lockdown-maatregelen sprake is van een “bloeiende retailsector”.

De leegstand daalde van 7,5 procent begin 2021 naar 6,8 procent aan het eind van het jaar. In absolute aantallen daalde het aantal leegstaande panden met ruim 1.750 tot circa 14.500. Locatus noemde de daling een “ongekend aantal” in een verklaring. Volgens het bureau is het in veel gevallen niet mogelijk om de nieuwe functie van het gebouw te vinden, “maar in de meeste gevallen blijkt het om een ​​woning te gaan”.

De woningnood in Nederland is groot en de huizenprijzen zijn enorm gestegen, wat het aantrekkelijk maakt om leegstaande winkelpanden om te zetten in woningen als de gemeente toestemming geeft. “Lange tijd was de prijs van winkelvastgoed op de meeste plaatsen veel hoger dan de waarde van een huis”, zei Locatus. “Maar door de oplopende leegstand ontstond er een overaanbod aan winkelvastgoed en de prijzen voor winkelvastgoed zijn de afgelopen jaren gedaald.”

Lees ook:  Regiobuschauffeurs staken voor betere cao

Locatus constateerde dat winkelpanden het meest daalden in steden met meer dan 100.000 inwoners buiten de winkelgebieden. Bijna een kwart van de leegstaande gebouwen daar is omgebouwd tot woongebouwen. “Het is ook logisch dat het op deze plekken gebeurt, in buiten winkelgebieden. De waarde van een winkelpand is sowieso lager en vooral in de grote steden is de grootste behoefte aan woningen”, aldus het onderzoeksbureau.

Plaats een reactie