Voor het eerst in tien jaar meer winkels in NL

Image source - Pexels.com


Het aantal winkels is in 2021 voor het eerst in tien jaar weer gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Per 1 januari van dit jaar telde het CBS zo’n 83.800 winkellocaties, 655 meer dan begin 2021. Vooral het aantal winkels met food steeg. Het aantal boekhandels daalde het sterkst.

Het aantal winkels nam tijdens de pandemieperiode af doordat filialen in 2020 verdwenen. Vergeleken met begin 2020 zijn er 0,4 procent minder winkels. Het aantal winkels in Nederland piekte in 2010, toen waren er ruim 13.000 steenwinkels meer dan begin dit jaar.

Kledingwinkels vormen de grootste groep van alle winkels. Ongeveer een op de zes winkels verkoopt kleding. Winkels voor huishoudelijke artikelen en supermarkten nemen beide acht procent van het winkelbestand voor hun rekening.

Terwijl het aantal fysieke winkels sinds 2010 daalt, is het aantal online winkels flink toegenomen. In 2020 nam het online winkelen een vlucht door Covid-19 en de bijbehorende lockdowns. Ook het aantal webwinkels groeide vorig jaar sterk, met 28 procent.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?