Volledig elektrische en plug-in hybride auto’s winnen aan populariteit in NL

Image source - Pexels.com


De elektrische auto wordt steeds populairder in Nederland. In 2020 is het aantal plug-in auto’s met 38 procent toegenomen tot 273.000, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Onder plug-in auto’s vallen voertuigen die volledig elektrisch zijn en geen uitstoot veroorzaken en plug-in hybrides, auto’s die ook een brandstofmotor hebben.

Door de coronacrisis daalde de verkoop van nieuwe auto’s vorig jaar, maar plug-in voertuigen ontsnapten aan deze malaise. Dealers verkochten in 2020 bijna 90.000 nieuwe elektrische auto’s en hybrides, 32 procent meer dan het jaar ervoor. Bijna een kwart van alle nieuw geregistreerde auto’s waren plug-ins.

Volgens het CBS kopen ook steeds meer particulieren elektrische auto’s. Begin 2020 was nog maar 27 procent van alle plug-in auto’s in het bezit van een particulier, maar in een jaar tijd steeg dat naar 36 procent. Bedrijven bezitten nog steeds de meeste auto’s met een elektrisch aangedreven motor, bijvoorbeeld leasemaatschappijen.

Ondanks de toegenomen populariteit van elektrische auto’s en hybrides, bestaat het grootste deel van het Nederlandse wagenpark nog steeds uit voertuigen die rijden op fossiele brandstoffen. Plug-ins waren begin dit jaar nog maar goed voor 3,1 procent van alle personenauto’s. Europese regelgeving kan leiden tot een snelle doorlooptijd. De Europese Commissie wil dat autofabrikanten vanaf 2035 alleen nog volledig elektrische modellen leveren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?