Volgens NS was het personeelstekort in september het ergst


De gevolgen van het personeelstekort bij NS waren in september het meest voelbaar. In die maand, waarin ook grote aanpassingen in de dienstregeling werden doorgevoerd, was het met gemiddeld 180 spitstreinen per week te druk. Exclusief drukke treinen door onverwachte omstandigheden op de dag zelf, zoals een aanrijding of een storing, blijkt uit het NS eindejaarsoverzicht 2022.

In oktober en november verbeterde de situatie op NS-trajecten door de inzet van verlengde treinen. Het gemiddeld aantal overvolle spitstreinen daalde in die maanden tot gemiddeld 90 per week, aldus het vervoersbedrijf. De kans dat er in de spits een zitplaats beschikbaar is, moet voor heel 2022 tegen het einde van het jaar zo’n 96,5 procent zijn.

Ook verwacht NS dat 91,5 procent van de reizigers over het hele jaar op tijd is aangekomen, tegenover 94,4 procent in 2021. Met de dienstregeling voor 2023, die op 11 december is ingegaan, denkt NS haar klanten beter te kunnen bedienen ondanks dienstverminderingen.

Lees ook:  Personeelstekort zet kwaliteit kinderopvang onder druk

“In september ging Nederland weer naar school en aan het werk. Juist in die maand waarin veel mensen op de NS rekenden, maakten we een valse start door ondermaats te presteren”, zegt Wouter Koolmees, hoofd van de NS. Achter de cijfers gaan verhalen schuil van reizigers die last hadden van uitval en te volle treinen, en van collega’s die onder hoge werkdruk werkten, zei hij. “Tegelijkertijd is de veerkracht van de NS groot en hebben we in oktober en november een iets betere treindienst gereden.”

Uit de prognose blijkt ook dat in maart de “reisgroei” weer op gang kwam, waarin de laatste coronamaatregelen verdwenen, zoals de mondkapjesplicht. De groei stagneert echter, constateert het transportbedrijf. De NS vervoert momenteel 20 procent minder reizigers dan voor de coronapandemie. Dit komt vooral doordat meer mensen thuiswerken.

Opvallend is ook dat het reispatroon is veranderd. Vooral dinsdag en donderdag zijn drukker dan de andere dagen van de week.

Lees ook:  Amsterdamse gezinnen zullen straks mogelijk nog grotere tekorten aan adequate betaalbare woningen krijgen

De eindejaarsevaluatie is gebaseerd op voorlopige cijfers voor de maanden januari tot en met november en een prognose voor december. Definitieve cijfers volgen in februari 2023 in het NS jaarverslag.

Plaats een reactie