Volgend jaar 500 miljoen euro minder voor basisonderwijs: rapport

Image source - Pexels.com


Door een wijziging in de manier waarop de overheid basisscholen financiert, krijgen zij in studiejaar 2022-2023 geen 7 procent van hun personeelskosten. Met dit eenmalige evenement is in totaal 500 miljoen euro gemoeid die basisscholen niet krijgen, meldt NU.nl op basis van eigen analyse.

Ieder schoolbestuur ontvangt per schooljaar een bedrag voor personeelskosten. Scholen krijgen sinds augustus 2006 maandelijks een deel hiervan, maar niet elke maand hetzelfde bedrag. In de eerste vijf maanden van het schooljaar – augustus tot en met december – krijgen scholen relatief minder geld, dus te weinig. In de laatste zeven maanden – januari tot juli – krijgen ze meer om de eerste vijf maanden in te halen. Dit om ervoor te zorgen dat er aan het einde van het schooljaar altijd contant geld was om de leraren hun vakantiegeld uit te betalen.

Dat verandert vanaf 1 januari 2023. De financiering van het basisonderwijs wordt eenvoudiger en scholen krijgen vanaf die datum elke maand hetzelfde bedrag. Voor schooljaar 2022-2023 vormt dit een probleem omdat scholen in de eerste vijf maanden van dat studiejaar nog een iets lager bedrag zullen ontvangen. Maar dat wordt in de eerste zeven maanden van 2023 niet goedgemaakt.

Het ministerie van OCW laat aan NU.nl weten dat het niet waar is dat scholen komend studiejaar te weinig geld krijgen. Een woordvoerder laat weten dat het ministerie zowel in 2022 als 2023 100 procent van het bedrag waar scholen recht op hebben gaat betalen. Het bedrag dat scholen in de eerste maanden van 2023 krijgen is inderdaad lager, “maar in de latere maanden van het jaar zal de Het bedrag dat ze ontvangen is hoger dan het jaar ervoor’, zegt het ministerie tegen het ANP. “Momenteel trekken scholen in de laatste vijf maanden van het kalenderjaar meer inkomsten uit dan ze daadwerkelijk ontvangen. Dat komt neer op 500 miljoen euro.”

Ronald Bloemers, financieel adviseur bij VOS/ABB, en Niels Lansbergen, onderwijsaccountant bij Astrium, bevestigen aan NU.nl dat scholen komend schooljaar minder geld krijgen. Volgens Lansbergen klopt de berekening van het ministerie niet. “Als je kijkt naar het kalenderjaar 2022, zoals het ministerie doet, lijkt het alsof het ministerie het hele bedrag uitkeert waar scholen in 2022 recht op hebben. Maar dan vergeet je dat het ministerie 2021 in 2022 nog gedeeltelijk moet compenseren. Want in de laatste vijf maanden van 2021 kregen scholen, zoals elk jaar, relatief minder binnen.”

Door deze wijziging van het financieringssysteem komen basisscholen met weinig reserves in financiële problemen, zegt de PO-Raad tegen het ANP. De PO-Raad durft het geen bezuiniging te noemen, maar volgens een woordvoerder van de organisatie betekent dat niet dat er niets aan de hand is. “Als je het vanuit het ministerie bekijkt, is het inderdaad een boekhoudkundige kwestie, maar voor sommige scholen is het echt een probleem”, aldus de woordvoerder. “Dit is gemakkelijk op te vangen voor scholen die een spaarvarken hebben, maar er zijn scholen die dat niet hebben.”

Volgens de woordvoerder van de PO-Raad kan de aanpassing leiden tot lagere investeringen in sommige scholen, zoals de kwaliteit van het onderwijs of betere ventilatie om Covid-19-besmettingen te voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?