Vogelgriep neemt Barneveld over; 28.600 dieren geruimd

Image source - Pexels.com


Bij kippen op een fokkerij in de gemeente Barneveld in Gelderland is vogelgriep vastgesteld, zo maakt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zondag bekend. Het pluimvee heeft waarschijnlijk een hoogpathogene variant van het H5-virus en ongeveer 28.600 dieren op het bedrijf zullen worden geruimd om verspreiding te voorkomen.

Uit voorzorg wordt ook een ander pluimveebedrijf binnen een straal van een kilometer door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijgemaakt van dieren. De komende twee weken houdt de overheid ook 23 andere pluimveebedrijven binnen een zone van drie kilometer nauwlettend in de gaten. Er is een transportverbod ingesteld voor vogels, eieren, mest en gebruikt strooisel van 235 andere pluimveebedrijven binnen een straal van 10 kilometer van het besmette bedrijf.

De ontdekking komt slechts twee dagen na de laatste melding van het ministerie van vogelgriep, ook gevonden in de provincie Gelderland op een eierboerderij in Lunteren. Het was de zevende besmetting in de regio binnen twee weken. In een poging het virus in te dammen, werden ongeveer 88.000 kippen afgemaakt.

Volgens het ministerie krijgt pluimvee op boerderijen meestal vogelgriep door contact met wilde vogels in het gebied, zoals watervogels. De recente besmettingen zijn echter mysterieuzer, aangezien het gebied in Lunteren relatief weinig watervogels had.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?