Voedselverspilling in Nederlandse supermarkten verbetert: 98,4% bereikte de consument

Image source - Pexels.com


Nederlandse supermarkten hebben hun voedselverspilling tussen 2018 en 2020 met 3,6 procent verminderd. In 2020 werd 98,4 procent van de levensmiddelen van supermarkten verkocht. Slechts 1,6 procent, uitgedrukt in kilogrammen, bereikte de consument niet, constateert Wageningen University & Research in een onderzoek voor het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel CBL en het ministerie van Landbouw.

Vers brood en andere bakkerijproducten werden in 2020 het vaakst verspild, 7,8 procent bereikte de consument nooit (7,7% in 2018). 2,4 procent van vers vlees en vis en verse groenten en fruit werd verspild, vergeleken met respectievelijk 2,9 en 2,7 procent in 2018. En 1,2 procent van de zuivel, eieren en gekoelde kant-en-klare producten werd verspild (1,4 procent in 2018).

Ondanks de hogere omzet als gevolg van restaurantsluitingen tijdens de Covid-19-pandemie, is de hoeveelheid voedselverspilling duidelijk gedaald ten opzichte van 2018, aldus Toine Timmermans van de Stichting Together Against Food Waste. “Hieruit blijkt dat de verschillende afvalvrije initiatieven van supermarktorganisaties in 2019 en 2020 hun vruchten afwerpen.”

Wageningen University & Research onderzocht vijf Nederlandse supermarktketens: Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en Plus. Samen bestrijken ze bijna 80 procent van de Nederlandse markt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?