Voedselprijzen achter op 9,6% inflatie in april


Consumentengoederen en -diensten waren in april 9,6 procent duurder dan dezelfde maand vorig jaar. Dat maakt de inflatie nog steeds erg hoog maar iets lager dan de 9,7 procent in maart. Anders dan in voorgaande maanden waren de voedselprijzen in april de drijvende kracht achter de inflatie en niet de energieprijzen, meldt het CBS dinsdag.

Voedingsmiddelen waren in april 8,5 procent duurder dan een jaar eerder, tegen 6,2 procent in maart. Door de stijgende prijzen steeg de inflatie. Vooral vlees werd duurder, met een prijsstijging van 10,5 procent ten opzichte van april vorig jaar. Ook groenten, zuivelproducten en brood en granen werden duurder.

De prijsontwikkeling van energie had in april een drukkend effect op de inflatie. “De jaarlijkse prijsstijging was in april kleiner dan in maart”, aldus het statistiekbureau. Energie was in april 136 procent duurder dan een jaar eerder, tegen 157 procent in maart.

De prijsontwikkeling van motorbrandstoffen zorgde vorige maand ook voor een daling van de inflatie. Motorbrandstoffen waren in april 24,8 procent duurder dan een jaar eerder, tegen 36,5 procent in maart. De lagere prijsstijging komt doordat het kabinet de accijnzen op benzine en diesel per 1 april verlaagt. Vorige maand betaalden automobilisten gemiddeld 2,09 euro aan de pomp voor een liter van 95 euro, tegen 2,29 euro in maart. De dieselprijs zakte van 2,12 euro in maart naar 2,00 euro in april.

Lees ook:  Werkgevers willen verplichte tests voor werknemers die naar kantoor komen

Dit is de tweede set inflatiecijfers die het CBS over april heeft gepubliceerd. Maandelijks publiceert het statistiekbureau ook inflatiecijfers die zijn berekend volgens de Europees geharmoniseerde methode om het vergelijken van cijfers met andere EU-landen te vergemakkelijken. Op basis van die methode kwam de Nederlandse inflatie in april uit op 11,2 procent en in maart op 11,7 procent. De inflatie in de eurozone steeg van 7,4 procent in maart naar 7,5 procent in april.

Plaats een reactie