Vluchtelingen worstelen op Nederlandse arbeidsmarkt: Planbureau

Image source - Pexels.com


Voor erkende vluchtelingen is het moeilijk om betaald werk te vinden. Vijf jaar na het verkrijgen van een verblijfsvergunning heeft 45 procent een betaalde baan. Maar vaak gaat het om tijdelijke of deeltijdbanen, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Na vijf jaar in Nederland is betaald werk voor slechts een kwart van de vluchtelingen de belangrijkste bron van inkomsten. Het onderzoeksbureau noemde de positie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt “zorgwekkend”. Hoewel er in 2015 speciaal beleid is ontwikkeld om de betrokkenen te helpen, zijn er veel lokale projecten gerealiseerd. Door het coronavirus is hun arbeidsparticipatie het afgelopen jaar niet gestegen, maar zelfs gedaald.

Hindernissen voor vluchtelingen zijn onder meer trauma, taalbarrières en het ontbreken van een netwerk. Volgens de onderzoekers is het goed om hierop te focussen, maar er zijn ook belemmeringen aan de vraagzijde. Instellingen en werkgevers moeten voldoende bereikbaar zijn en meer inzetten op diversiteit en inclusie, aldus het SCP.

Het SCP deed samen met het RIVM en WODC onderzoek naar de (leef)situatie van vluchtelingen die sinds 2014 in Nederland zijn. Toen kwamen er grote aantallen asielzoekers naar Europa en Nederland, vooral op de vlucht uit het door oorlog verscheurde Syrië.

Begin volgend jaar komt er een nieuwe inburgeringswet. De onderzoekers zien daar positieve kanten in, maar ze dringen aan op een goede uitvoering, vooral door gemeenten. Ook zij zien ruimte voor verbetering. Ze willen bijvoorbeeld dat asielzoekers in opvangcentra eerder aan het werk kunnen en meer (taal)onderwijs krijgen. Er moet ook meer aandacht worden besteed aan hun psychisch welzijn en ze moeten eerder uit de asielcentra worden verwijderd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?