Vluchtelingen wachten steeds langer op hun BSN


Vluchtelingen en asielzoekers wachten steeds langer op hun burgerservicenummer (BSN). Zeker 8.000 mensen staan ​​door administratieve achterstanden op maandenlange wachtlijsten, zegt vluchtelingenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland tegen de Volkskrant. In de praktijk betekent dit dat ze niet kunnen werken in Nederland en het moeilijker vinden om uit de asielzoekersopvang te verhuizen naar een reguliere woning.

Volgens de regelgeving moeten asielzoekers zich binnen zes maanden inschrijven in de Basisregistratie Personen, waarna zij hun BSN krijgen. Dat betekent dat ze in beperkte mate kunnen beginnen met het opbouwen van een bestaan ​​in Nederland. Nadat hun asielaanvraag is ingewilligd en ze de vluchtelingenstatus en een verblijfsvergunning krijgen, is het BSN in feite de toegangscode voor verdere deelname aan de samenleving, schrijft de krant.

Uit recente cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat zeker 8.000 asielzoekers en vluchtelingen langer dan een half jaar wachten op hun BSN. De overgrote meerderheid wacht al negen maanden of langer. Enkele duizenden wachten al meer dan een jaar, aldus VluchtelingenWerk.

Lees ook:  NL-bewoners vrezen wereldwijde ramp als energieverbruik niet daalt

Zonder BSN kun je geen bankrekening openen, waardoor je nergens je salaris, bijstandsuitkering of toeslagen kunt krijgen. Het kan ook tot huisvestingsproblemen leiden, zegt een woordvoerder van VluchtelingenWerk tegen de krant. Veel gemeenten willen bij toewijzing van een woning een bankrekeningnummer zien, om er zeker van te zijn dat de persoon de huur kan betalen.

Dat vluchtelingen de asielopvang niet kunnen verlaten en geen werk kunnen vinden, is bijzonder pijnlijk, gezien het wijdverbreide personeelstekort in Nederland en de crisis in de asielopvang.

Volgens de vereniging krijgt deze generatie asielzoekers en vluchtelingen een valse start in Nederland. “Een BSN is veel meer dan een stukje administratie”, zegt de woordvoerder.

Plaats een reactie