Vluchtelingen moeten worden gehuisvest waar ze gemakkelijker werk kunnen vinden: Planbureau

Image source - Pexels.com


Bij het huisvesten van vluchtelingen moeten hun kansen op werk zorgvuldig worden overwogen. Dat kan door rekening te houden met de kennis en vaardigheden van de vluchteling en deze te koppelen aan de kenmerken van de arbeidsmarkt in regio’s, concludeerde het Centraal Planbureau (CPB) na onderzoek.

Ongeveer een vijfde van de vluchtelingen verhuist binnen drie jaar naar een andere gemeente. Maar dat gebeurt niet in regio’s waar ze de beste kansen op werk hebben. Al voegt het CPB eraan toe dat verhuisgedrag onvoorspelbaar kan zijn.

Vanaf volgend jaar zijn gemeenten weer verantwoordelijk voor de inburgering van migranten. De nieuwe wet die dit regelt, heeft tot doel de integratie op de arbeidsmarkt te bevorderen. Gemeenten moeten volgens het CPB van meet af aan werken aan de integratie van vluchtelingen en er vanuit gaan dat ze niet willen vertrekken. Dit helpt niet alleen de vluchtelingen, maar ook de gemeenten zelf, is de boodschap.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?