Vliegtickets naar Aziatische steden stijgen na sluiting van het luchtruim

Image source - Pexels.com


Rusland dat zijn luchtruim sluit voor Europese luchtvaartmaatschappijen zal waarschijnlijk leiden tot duurdere vliegtickets naar Aziatische steden, vertellen experts aan BNR. Europese luchtvaartmaatschappijen kunnen niet meer over Rusland vliegen, dus moeten ze uitwijken naar de zuidelijke, langere route. Hun Aziatische concurrenten kunnen nog steeds over Rusland vliegen en zullen daarom waarschijnlijk hun ticketprijzen niet hoeven te verhogen, aldus de omroep.

De Europese Unie sloot afgelopen weekend haar luchtruim voor Rusland. Rusland nam wraak en sloot zijn luchtruim voor Europese luchtvaartmaatschappijen, die nu de langere route zullen moeten gebruiken. Dat leidt tot meer brandstofverbruik, langere bemanningstijden en hogere onderhoudskosten, zegt Floris de Haan, senior onderzoeker luchtvaarteconomie bij Erasmus UPT, tegen de omroep.

De Haan verwacht dat luchtvaartmaatschappijen de extra kosten doorberekenen aan klanten door de ticketprijzen te verhogen als de situatie lang aanhoudt. “De tickets voor de komende weken zijn al geboekt, dus het verschil tussen de opbrengst en de hogere kosten zal voor rekening van de luchtvaartmaatschappijen moeten komen.” De Haan voorziet een “concurrentievoordeel” voor Aziatische luchtvaartmaatschappijen, die toch de kortere en goedkopere route kunnen vliegen.

Luchtvaarteconoom Rogier Lieshout van Beelinging is het daarmee eens. “Als Aziatische luchtvaartmaatschappijen niet meedoen aan de boycot van het Russische luchtruim of zelf niet worden uitgesloten, is het goedkoper om met hen te vliegen dan met Europese luchtvaartmaatschappijen”, zegt hij tegen BNR. Aziatische luchtvaartmaatschappijen vliegen immers ook van en naar Schiphol.

Luchtvaarteconoom Eric Pels verwacht dat ook luchtvaartmaatschappijen met nauwe banden met het Westen, zoals Zuid-Korea, het Russische luchtruim zullen mijden. “Consumenten voelen zich niet op hun gemak bij de gedachte dat ze over Russisch grondgebied vliegen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?