Vliegticket verder omhoog met nieuw arbeidscontract bagageafhandeling

Image source - Pexels.com


De eerste sectorale cao voor passagiers- en bagageafhandeling leidt tot duurdere vliegtickets, zegt Michel van Stolpe van werkgeversorganisatie WPBL tegen NU.nl. “De ticketprijs bestaat uit verschillende componenten, waaronder handlingskosten. Het wordt dus duurder”, zegt hij.

Vakbond FNV heeft een cao bereikt met de werkgeversorganisatie waarin de afhandelingsbedrijven Axxicom, dnata, Aviapartner, Menzies, Swissport en Viggo vertegenwoordigd zijn. Als de vakbondsleden akkoord gaan, wordt het de eerste sectorbrede cao voor de handlingsector. De deal heeft een looptijd van drie jaar die ingaat op 1 juli. Het omvat een gemiddelde loonsverhoging van 7,5 procent, waarmee het laagste startsalaris in de sector over drie jaar op 34 procent boven het wettelijk minimumloon komt.

De cao moet een einde maken aan de concurrentie tussen bedrijven die ten koste gaat van de arbeidsomstandigheden van werknemers, stelt Van Stolpe. Het moet ook handling-bedrijven helpen om hun personeel te behouden. “We zijn momenteel op zoek naar 150 medewerkers bij Swissport voor de zomerperiode. Medewerkers met een tijdelijk contract hebben allemaal een vast contract gekregen, en nieuwe mensen krijgen direct een vast contract. Op deze manier willen we mensen langer aan ons binden. Ook hebben we veel meer geïnvesteerd in de cao duurzame inzetbaarheid zodat medewerkers op een gezonde manier de pensioengerechtigde leeftijd bereiken.”

Door de oorlog in Oekraïne en sancties tegen Rusland dreigde het vliegticket naar verre bestemmingen al te stijgen. De oorlog stuwt de olieprijzen op, wat in de zomer kan leiden tot een brandstoftoeslag. Het Russische luchtruim dat gesloten is voor Europese luchtvaartmaatschappijen, betekent ook dat ze om het land heen moeten omrijden en langere routes naar Aziatische landen moeten vliegen, waardoor ze meer brandstof nodig hebben.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?