Vijfde huiseigenaren kan het zich niet veroorloven om hun huis te verduurzamen

Image source - Pexels.com


Een vijfde van de huiseigenaren kan het zich niet veroorloven om hun woning te verduurzamen, constateert DNB in ​​een analyse van 4,3 miljoen huiseigenaren. Het gaat vooral om mensen met een relatief laag inkomen en een slecht geïsoleerd huis, de mensen die het meest worden getroffen door de hoge energieprijzen. Ze hebben niet genoeg spaargeld om verduurzamingsmaatregelen te betalen en het aflossen van extra leningen zou problematisch kunnen worden, meldt DNB, meldt Trouw.

Het kabinet wil in 2030 1,5 miljoen woningen van het gasnet halen. Dat betekent dat er een flink aantal woningen moet worden verduurzaamd, en de kosten daarvan komen vooral op de huiseigenaren.

DNB berekende dat het gemiddeld 24.000 euro per woning kost om deze te isoleren totdat deze voldoet aan energielabel B en een warmtepomp laat plaatsen. De werkelijke isolatiekosten zijn echter afhankelijk van de staat van de woning en het type. Het verduurzamen van een vrijstaande woning kost gemiddeld 34.000 euro, terwijl een gezinswoning in een appartementengebouw uitkomt op 14.000 euro.

Dat kan zo’n 21 procent van de huiseigenaren niet betalen, concludeert DNB. Bijna 90 procent van deze groep woont in een huis met energielabel C of lager, wat veel werk zal vergen. Banken bieden wel extra leenruimte als het geld wordt ingezet voor verduurzaming. Maar voor huiseigenaren met een laag inkomen is dit geen goede oplossing, omdat aflossen voor deze ‘financieel kwetsbare groep’ problematisch kan zijn, aldus DNB.

Er zijn wel subsidieregelingen, maar uit eerdere onderzoeken van de Algemene Rekenkamer en het Centraal Planbureau blijkt dat deze niet altijd even effectief zijn. Ze gelden bijvoorbeeld soms alleen voor grote duurzaamheidsinvesteringen. Of ze worden pas uitbetaald nadat de investering is gedaan. Dit sluit huishoudens uit die geen geld vooraf hebben of het zich alleen kunnen veroorloven om in kleine stapjes te verduurzamen.

DNB heeft geen pasklare oplossing gegeven voor hoe subsidies beter kunnen worden gereguleerd. Het grote voordeel van deze analyse is dat het aangeeft welke groep de meeste aandacht nodig heeft, aldus bestuurslid Olaf Sleijpen. “Het is een vrij specifieke groep die je wilt helpen. Het gaat bijvoorbeeld niet om iedereen met een laag inkomen.”

Wat deze groep het meest lijkt te binden, is de regio waarin ze leven. Uit de analyse bleek dat kwetsbare huishoudens vaak in krimpgebieden wonen, zoals gemeenten in Noord-Friesland, Oost-Groningen en Zuid-Limburg. Het kan daarom een ​​goed idee zijn om de subsidies regionaal te regelen, opperde DNB.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?