Vijf voedselorganisaties genomineerd voor jaarlijkse leugenaarsprijs van dierenrechtengroep

Image source - Pexels.com


Vijf merken of organisaties zijn genomineerd als leugenaar van het jaar van Wakker Dier, meldt de dierenwelzijnsorganisatie woensdag. Genomineerd zijn onder meer het merk Keurslager, het “stressvrije” kalfsvlees van Meatlovers, een zuivelkwaliteitslabel van PlanetProof, de “pure” babyvoedingslijn van Olvarit en een reclamecampagne uit de kippensector die beweerde “optimaal welzijn” in fabriek boerderijen, zei Wakker Dier.

Met deze jaarlijkse campagne wil de organisatie aandacht vragen voor misleidende reclame en valse beweringen over dierenwelzijn. De selectie is volgens de organisatie effectief gebleken, aangezien genomineerden elk jaar vaak aankondigen dat ze hun producten zullen verbeteren. “Met deze campagne houden we bedrijven scherp en dat is hard nodig”, zegt Kenny Oostrik van Wakker Dier.

De term “Keurslager” is bedoeld om iemand te herinneren aan kwaliteitsproducten die zijn goedgekeurd onder een keurmerk waarbij rekening wordt gehouden met dierenwelzijn. “Onterecht. De slagersvereniging stelt helemaal geen dierenwelzijnseisen. Zo’n ‘erkende’ slager kan dus zelf kiezen wat hij in zijn vitrine zet. Fabrieksboerderijkip bijvoorbeeld: Dierenleed dat de supermarkten al afkeurden.”

Dat Meatlovers beweert dat zijn kalveren in diervriendelijke stallen leven en een “stressvrij” leven leiden, is een grote leugen, aldus Wakker Dier. “De kalveren leven in gesloten stallen, op roosters, in hun eigen ontlasting. Weinig ruimte, geen gras en veel stress.”

De vereisten voor het “strikte” PlanetProof-zuivellabel zijn er maar weinig tussen, zei de dierenrechtengroep. “De voortijdige sterfte onder kalveren kan bijvoorbeeld oplopen tot één op de vijf dieren. Dat is geen strikte eis, dat is hoger dan het landelijk gemiddelde.”

Het zei ook dat Olvarit’s babyvoeding bio-kalkoen bevat, terwijl het bedrijf op zijn website zegt dat het zich inzet om “dieren een veilige en gezonde omgeving te bieden”. Verder spreekt de kippensector volgens Wakker Dier in een campagne van “optimaal welzijn” van Nederlandse kippen, wanneer een groot deel van het pluimvee in het land wordt gehouden op intensieve veehouderijen.

Vanaf woensdag kunnen mensen stemmen op de grootste leugenaar van het jaar. De winnaar wordt op 22 september bekend gemaakt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?