Vierdaags protest bij zorg- en welzijnspensioenfonds over investeringen in fossiele brandstoffen

Image source - Pexels.com


Maatschappelijke organisaties protesteren vier dagen lang voor het zorg- en welzijnspensioenfonds PFZW tegen zijn investeringen in fossiele brandstoffen. Vrijwilligers van Amnesty International, Cordaid, Fossielvrij NL, Greenpeace, Extinction Rebellion, Milieudefensie en Oxfam Novib lossen elkaar af in een “protestestafette” met spandoeken tegen investeringen in fossiele brandstoffen. Ook deelnemers van het pensioenfonds sluiten zich aan.

PFZW is het op één na grootste pensioenfonds van Nederland. Het grootste fonds, ABP, kondigde vorig jaar aan te stoppen met investeren in de fossiele brandstofindustrie. De maatschappelijke organisaties vinden dat het tijd is voor PFZW om dit voorbeeld te volgen. Volgens de in 2021 gepubliceerde Eerlijk Geldwijzer gaat 83 procent van de energie-investeringen van het fonds naar fossiele energie, ruim vier keer zoveel als de investeringen in duurzame energie.

PFWZ-voorzitter Joanne Kellerman zei in oktober de druk te voelen om fossielvrij te investeren. Het fonds heeft de CO2-uitstoot “drastisch verminderd”, maar heeft investeringen in fossiele brandstoffen niet opgegeven. Dat herhaalde een woordvoerder van PFWZ dinsdag. Het fonds vindt het belangrijk om als aandeelhouder aan tafel te blijven zitten en daar druk uit te oefenen om groen te worden.

Gepensioneerd verpleegster Josee van der Veer zegt het onbegrijpelijk te vinden dat haar pensioenfonds belegt in fossiele brandstoffen. “Jaarlijks sterven miljoenen mensen aan de luchtvervuiling die door die industrie wordt veroorzaakt. Dus terwijl wij als gezondheidswerkers mensen proberen te genezen, investeert mijn pensioenfonds in het ziek maken van mensen? Om nog maar te zwijgen over de invloed van de fossiele brandstofindustrie op het klimaat en de mens rechten.”

Greenpeace staat dinsdagochtend als eerste op het hoofdkantoor van PFZW in Zeist. De milieuorganisatie trapte het protest af met 15 tot 20 activisten. Christians Climate Action volgde later op de dag en protesteerde tot het einde van de werkdag op kantoor. Cordaid en Extinction Rebellion sluiten vrijdag de demonstratie af.

PFZW zegt dat het fonds al meerdere gesprekken heeft gevoerd met de demonstranten. “We streven hetzelfde doel na; we willen ook de opwarming van de aarde tegengaan”, aldus de woordvoerster. “Maar onze aanpak is anders.” Ze benadrukte dat het pensioenfonds zich inzet om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?