Verwijzingsbonussen schieten omhoog naarmate het personeelstekort toeneemt

Image source - Pexels.com


Met de krapte op de arbeidsmarkt maken steeds meer bedrijven gebruik van verwijzingsbonussen om nieuw personeel te werven. Medewerkers in de ICT, techniek, zorg, semi-overheid en retail kunnen een bonus krijgen als ze een nieuwe collega weten te werven. En de bedragen zijn hoger dan ooit, zeggen werkgevers en wervingsbureaus tegen de NOS.

Zo verdubbelde kledingketen SuitSupply onlangs haar verwijzingsbonus naar 4.000 euro. “Ik geef dit geld liever aan mijn eigen medewerkers dan aan een wervingsbureau”, zegt oprichter Fokke de Jong tegen de omroep. “Het zijn magneten voor nieuw talent en verdienen dus een extra vakantie of een nieuwe auto. Het is goed voor hen en voor ons.”

Een groot deel van de medewerkers van SuitSupply komt nu binnen via verwijzingen van andere medewerkers. “We doen het vanwege de krappe arbeidsmarkt, maar ook om snel gekwalificeerd personeel te vinden. We hebben veel eisen: je moet alles weten over styling en maatwerk.”

Vacaturesite Indeed vertelde de NOS dat termen als ‘verwijzingsbonus’ en ‘wervingsbonus’ nu in bijna twee keer zoveel vacatures voorkomen als een jaar geleden. Koen Roozen, directeur van een wervingsbureau, zegt dat zo’n 10 procent van zijn medewerkers op deze manier is geworven. Volgens Roozen verhogen werkgevers al langer wervingsbonussen. “Waar zo’n bonus vroeger 500 euro was, is het nu 1.000 euro. Soms gaat het veel verder dan dat. Dat klinkt als veel geld, maar wervingskosten via een recruiter zijn veel meer.”

“Mensen gaan gewoon een stapje verder voor geld”, zegt Charlotte van Thienen, HR-directeur bij consultancy- en technologiebedrijf Accenture tegen de NOS. Haar bedrijf maakt al jaren gebruik van wervingsbonussen. “Via via is gewoon een heel betrouwbare bron: je medewerkers zijn de beste ambassadeurs voor je bedrijf. En ze hebben vrienden en familie, maar ook LinkedIn. Dat is fijn, zeker in een krappe arbeidsmarkt.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?