Vervuiling Tata Steel niet langer acceptabele afweging: lokale wethouders

Image source - Pexels.com


Tata Steel, en daarvoor zowel Corus als Koninklijke Hoogovens, hebben de afgelopen decennia gezorgd voor banencreatie en de economie van de IJmond, maar de vervuiling en het bijbehorende risico voor de gezondheid van omwonenden zijn niet langer een acceptabele afweging, aldus de wethouders. van Beverwijk, Heemskerk en Velsen in een gezamenlijke verklaring aan de Volkskrant.

De tijden veranderen en de wethouders verbreken het “stilzwijgende sociale contract” dat decennialang bestond tussen de gemeenten en de staalfabrikant, zeiden ze.

“Iedereen profiteerde van de Hoogovens, als belangrijke werkgever en aanjager van de economie in de regio”, zegt Brigitte van den Berg, wethouder van D66 in Beverwijk. “De overlast en mogelijke gezondheidsrisico’s waren vanzelfsprekend.”

Maar een vorige week gepubliceerd rapport van het RIVM, waaruit bleek dat het stof in het IJmondgebied extreem hoge concentraties gevaarlijke PAK’s en zware metalen bevatte, maakte die mogelijke gezondheidsrisico’s concreet. “Onze zorgen over vervuiling zijn nu feiten gebleken”, zegt Sebastian Dinjens, wethouder GroenLinks in Velsen.

Tata Steel reageerde dat het er alles aan doet om de uitstoot te beperken. Maar volgens Heemskerk-wethouder Frits Brouwer (CDA) “is het huidige pad van kleine maatregelen niet meer voldoende” en is het tijd “voor grote stappen”. “Er moet echt iets veranderen”, zei hij tegen de krant.

Volgens Van den Berg beseffen omwonenden dat het niet normaal is dat de was vuil wordt van de uitstoot van buitenaf en dat hun overheid hen moet ondersteunen bij het creëren van een veilige leefomgeving. “Het is tijd voor nieuwe afspraken, een nieuw sociaal contract, ondersteund door een nieuwe coalitie”, zei Van den Berg.

Tata Steel kan in de IJmond alleen overleven als het “groen, gezond en veilig staal” produceert, aldus de gemeenten. “Er is toekomst voor staalproductie in onze regio. Maar alleen als we alle rechten en belangen samen afwegen in een verregaande dialoog: gezondheid, economie, leefbaarheid, klimaat, werkgelegenheid, innovatiekracht en kenniskapitaal.”

De Tweede Kamer debatteert donderdag over Tata Steel en de impact ervan op het milieu en de volksgezondheid.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?