Vertrouwen in huizenmarkt zakt lichtjes: ING

Image source - Pexels.com


Het vertrouwen in de woningmarkt neemt licht af, meldt de ING op basis van de woningmarktindex. De daling is het gevolg van de verwachting dat de hypotheekrente zal stijgen. Ook de respondenten, bestaande uit huiseigenaren en huurders die op zoek zijn naar een nieuwe woning, maken zich zorgen over de beschikbaarheid van woningen.

Meer dan de helft van de respondenten merkt de gevolgen van het tekort aan betaalbare woningen bij zichzelf of bij de mensen in de buurt. Bij starters is dat 68 procent.

De gevolgen zijn onder meer overbieden, langer bij ouders blijven of helemaal geen huis kopen. Ruim tweederde van de respondenten vindt dat Rijk, gemeenten en provincies te weinig doen. Iets meer dan een kwart denkt dat het aanpassen van de bedragen die mensen kunnen lenen om een ​​woning te kopen effect heeft.

De respondenten zien sociale woningaankoop als een manier om starters en mensen met een lager inkomen op de woningmarkt te helpen. Door de grondprijs te verlagen en de bouwkosten te beperken, kunnen op veel plaatsen betaalbare woningen worden gebouwd. Meer dan de helft van de respondenten vindt een inkomensgrens voor sociale woningaankoop acceptabel.

Huiseigenaren rekenen erop dat ze winst kunnen maken als ze hun woning verkopen. Opvallend is dat door de forse stijging van de huizenprijzen bijna een kwart zijn huis niet meer zou kunnen kopen als ze de huidige prijs zouden moeten betalen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?