Vermogen meer belasten om groeiende ongelijkheid tegen te gaan: Oxfam Novib


Om ongelijkheid in Nederland en de wereld tegen te gaan, moeten overheden de belastingtarieven voor de rijkste mensen ongelijkheid verhogen. Tot die conclusie kwam Oxfam Novib in het ongelijkheidsrapport dat deze week verscheen in de aanloop naar het jaarlijkse World Economic Forum in Davos, Zwitserland. Het vermogen van miljardairs stijgt met miljarden per dag, terwijl de lonen wereldwijd achterblijven bij de sterk opgelopen inflatie, aldus de ontwikkelingsorganisatie.

De organisatie hoopt met het rapport een ‘kritisch debat’ op gang te brengen tijdens de top, maar ook in Nederland. Volgens Oxfam Novib groeit het vermogen van miljardairs wereldwijd met 2,7 miljard dollar (zo’n 2,5 miljard euro) per dag. Tegelijkertijd lijden 820 miljoen mensen honger en stijgen de lonen niet in lijn met de inflatie. “Op dit moment worstelen miljarden mensen met stijgende energie- en voedselprijzen. Er moet snel iets worden gedaan om deze schandalige trend van wereldwijde economische ongelijkheid, die onze samenlevingen al decennia lang ontwricht, aan te pakken”, zegt algemeen directeur Michiel Servaes van Oxfam Novib.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Die ongelijkheid is er ook in Nederland, zegt Servaes. “De rijkste 1 procent bezit 26 procent van het totale Nederlandse vermogen. Tegelijkertijd betalen de rijkste mensen relatief minder belasting dan de rest van Nederland.” Hij vindt dan ook dat het aanpakken van ongelijkheid en het zwaarder belasten van vermogen een ‘speerpunt’ van beleid in Nederland moet worden. Door ‘extreme rijkdom’ aan te pakken en eerlijker te verdelen, kunnen meer mensen aan de armoede ontsnappen, aldus Servaes.

In de aanloop naar het World Economic Forum, dat maandag van start gaat, riep Oxfam Novib overheden wereldwijd op om in actie te komen. Het wil een belastingtarief van minimaal 60 procent op de hoogste inkomens. Overheden moeten zich concentreren op het belasten van vermogen. Volgens de organisatie gelden er nog steeds relatief lage belastingtarieven voor vermogen, ook in Nederland.

Oxfam Novib vindt dat de belastinginkomsten dan moeten gaan naar doelen die ongelijkheid bestrijden. Investeer het bijvoorbeeld in onderwijs, voedselzekerheid en verbetering van de toegang tot gezondheidszorg.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Het World Economic Forum brengt toppolitici, zakenmensen en journalisten van over de hele wereld samen om onderwerpen met betrekking tot economie, gezondheid, klimaat en milieu te bespreken. Minister-president Mark Rutte en zes andere kabinetsleden wonen de conferentie bij.

Plaats een reactie