Verkoopverbod alcohol op de Wallen verlengd om overlast te voorkomen

Image source - Pexels.com


Het alcoholverkoopverbod op de Amsterdamse Wallen wordt verlengd om drukte en overlast in de omgeving te voorkomen. Ook worden terrasuitbreidingen op een groot deel van Burgwallen-Oude Zijde en de gehele Nieuwmarkt weggehaald, komen er meer mensenmassa’s en maatregelen tegen straatdeals.

Dat melden burgemeester Femke Halsema, wethouder Economische Zaken Egbert de Vries en plaatsvervangend voorzitter van de binnenstad Micha Mos in een brief aan de gemeenteraad. Het alcoholverkoopverbod gaat op 6 mei in en geldt op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 16.00 uur voor winkels, snackbars en slijterijen, maar niet voor horeca. Hetzelfde verbod geldt op deze dagen al vanaf 22.00 uur.

Naast de aangekondigde maatregelen bereidt het gemeentebestuur aanvullende wijzigingen voor. Als de situatie daarom vraagt, kan het alcoholverkoopverbod worden verlengd of de sluitingstijden in het weekend worden teruggebracht tot 03.00 uur of 02.00 uur, of wordt er na een bepaalde tijd geen bezoek meer toegelaten in horecagelegenheden. Ook wordt overwogen om de toegang tot het gebied tijdens de piekuren af ​​te sluiten en bezoekersaantallen te richten op 70 procent van het pre-coronavirusniveau, misschien zelfs door draaipoorten te installeren.

De tijdelijke terrasuitbreidingen mochten horecaondernemers huisvesten in tijden van het coronavirus. Nu worden de vergunningen, die eigenlijk nog tot eind oktober liepen, op 6 mei ingetrokken omdat “met de start van het zomerseizoen en de terugkeer van de toeristendruk de bereikbaarheid, leefbaarheid en openbare ruimte onder druk komen te staan”.

Per direct gaat de gemeente meer doen om drukte te managen door hosts in te zetten die bezoekersstromen in goede banen leiden. Ook komt er in diverse steegjes en op de Oudezijds Achterburgwal eenrichtingsverkeer.

De stad neemt de extra maatregelen omdat de toeristenmassa’s in het populaire gebied nog sneller terugkeren dan verwacht. Zo waren de bezoekersaantallen en overlastmeldingen tijdens het paasweekend vergelijkbaar met de periode vóór het coronavirus, toen het toerisme binnen de wijk een hoogtepunt bereikte. “Wij achten de aangekondigde maatregelen noodzakelijk om de situatie op korte termijn te verbeteren”, staat in de brief.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?