Verhuurder rekent ten onrechte ruim miljoen euro aan servicekosten in Amsterdam

Image source - Pexels.com


Woningcorporatie Change= heeft ten onrechte ruim een ​​miljoen euro aan servicekosten geïncasseerd bij huurders in Amsterdam, wat neerkomt op ruim 900 euro per persoon aan dergelijke vergoedingen, aldus BNNVARA. Deze cijfers zijn bekendgemaakt in een recente verklaring van de Amsterdamse Stichting Woon over de vestiging in Amsterdam-Zuidoost.

De huisvestingsmaatschappij voor werkende jongeren kreeg deze zomer al een reprimande van de kantonrechter toen hij naast de servicekosten ook ‘gemeenschapskosten’ van zijn huurders probeerde te innen. Uiteindelijk combineerde Change= deze vergoedingen met servicekosten en verdrievoudigde ze. Hoewel huurders in theorie sociale huurprijzen betaalden, maakten deze meerkosten hun totale betalingen veel hoger.

“Uit de uitspraak over de locatie Zuidoost blijkt heel duidelijk dat huurders veel te veel moeten betalen voor onder meer internet, een huismeester en de inventaris”, zegt Tjerk Dalhuisen, woordvoerder van Stichting Woon, tegen BNNVARA. “Iedereen die een tijdelijk huurcontract heeft en de servicekosten in afwachting van het geschil niet betaalt, loopt het risico zijn woning te verliezen.”

Huurders vertelden BNNVARA ook dat Change= een gemeenschap van angst aanmoedigde door middel van surveillance. Zo kreeg een huurder die de verhoogde servicekosten wel betaalde, maar daarover een negatief bericht op Facebook achterliet, in een telefoontje van een medewerkster te horen dat zij “niet meer behoorde tot de Change= community” en uiterlijk op 1 mei moet vertrekken. , ze zei. Een medewerker van Change= noemde naar verluidt een andere huurder een ‘prostituee’ nadat ze haar vriend in de hal van het gebouw had gekust, wat te zien was via een gangcamera.

Change= kreeg een subsidie ​​van 250.000 euro voor haar jeugdhuisvestingslocaties in Amsterdam. De gemeente Utrecht, waar Change= onlangs een vestiging heeft geopend, merkt dat op en probeert ‘strakkere afspraken’ over de servicekosten van de sociale huisvesting vast te leggen. Ook opent de huisvester binnenkort een vestiging in de gemeente Enschede, die ook op de hoogte is van de situatie in Amsterdam. Beide gemeenten vinden dat er geen winst mag worden gemaakt op servicekosten.

Bij meerdere huurders is het contract opgezegd omdat ze de verdrievoudigde servicekosten niet betaalden of zich uitspraken tegen de prijzen. De Woonbond dringt aan op een drastische verlaging van tijdelijke huurcontracten, vanwege de beperkte bescherming die ze huurders in dit soort gevallen bieden, aldus BNNVARA. “We krijgen echt veel te veel van dit soort meldingen”, zegt woordvoerder Marcel Trip van de Woonbond.

Change= heeft ook een locatie in Amsterdam Nieuw-West, waar procedures lopen. De woningbouwvereniging ontkent de cultuur van angst voor huurders waarover gesproken wordt en dat zij tijdelijke contracten heeft verbroken als vergelding tegen huurders.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?