Verhoging gemeentelijke belastingen dit jaar; Vastgoedeigenaren het hardst getroffen

Image source - Pexels.com


Gemeenten verwachten dit jaar 2 procent meer te ontvangen van heffingen op huishoudens en bedrijven. De onroerende voorheffing is de grootste inkomstenbron voor gemeenten en is de afgelopen tien jaar ook meer dan gemiddeld gestegen, meldt het CBS.

Eigenaars van een woning, bedrijfspand of andere onroerende zaken moeten jaarlijks onroerendezaakbelasting betalen aan de gemeente. Het bedrag van de belasting wordt bepaald op basis van de waarde van het onroerend goed, die op zijn beurt met een jaar vertraging meebeweegt met de huizenprijzen. Omdat de huizenprijzen al jaren stijgen, stijgt ook de waarde van het onroerend goed en daarmee de hoogte van de onroerende voorheffing.

Onderzoekers van het CBS verwachten dat gemeenten dit jaar 4,8 miljard euro aan onroerende voorheffing incasseren. Dat is 4,4 procent meer dan begroot voor 2021. De stijging is ook iets hoger dan de gemiddelde jaarlijkse stijging van de onroerende voorheffing van 4 procent over de afgelopen tien jaar. De stijging is echter minder dan de 5,8 procent die in 2021 werd opgetekend.

De onroerendezaakbelasting, de afvalstoffenheffing en de rioolheffing zijn de belastingen die voor gemeenten de meeste inkomsten opleveren, namelijk driekwart van het totaalbedrag van 11,5 miljard euro. Hiervan is de onroerende voorheffing verreweg de belangrijkste bron van inkomsten. De ingezamelde hoeveelheden voor afval- en afvalwaterbehandeling stijgen met respectievelijk 4 en 2,9 procent.

Gemeenten hebben vorig jaar veel minder toeristenbelasting geïnd omdat er door de coronamaatregelen veel minder toeristen kwamen. Gemeenten verwachten dit jaar 377 miljoen euro bij toeristen op te halen, 33 miljoen euro meer dan in 2021. Vorig jaar daalden de inkomsten uit toeristenbelasting met 68 miljoen euro.

Amsterdam verwacht dit jaar 135 miljoen euro toeristenbelasting op te halen, tweederde meer dan in de herziene begroting voor 2021 staat.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?