Verfproducent AkzoNobel eerste plaats bij AEX-index

Image source - Pexels.com


Verffabrikant AkzoNobel heeft de groothandelsprijzen in het eerste kwartaal fors verhoogd om de sterk gestegen grondstof- en transportkosten te compenseren. De hoeveelheid verkochte verf was zelfs lager dan een jaar eerder. Tijdens de corona-lockdownperiodes waren mensen eerder geneigd om schilderklussen in en om het huis aan te pakken met AkzoNobel-merken als Flexa, Dulux en Sikkens.

Volgens het bedrijf zijn de prijzen met 17 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Daardoor steeg de omzet met 12 procent tot 2,5 miljard euro. Het verkoopvolume daalde met 7 procent. AkzoNobel is van mening dat de hoge inflatie in de tweede helft van dit jaar geleidelijk zal afnemen. Het bedrijf zal de prijzen blijven verhogen om de duurdere kosten te compenseren.

Het bedrijf zegt dat de kosten voor grondstoffen en transport met 334 miljoen euro zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar. AkzoNobel sprak van een “ongekende kosteninflatie” voor de verfindustrie. De laatste tijd is olie bijvoorbeeld erg duur geworden door de oorlog in Oekraïne.

AkzoNobel zei ook dat het grootste deel van zijn coatingactiviteiten in Rusland nu is stilgelegd vanwege sancties tegen het land. Het bedrijf verwacht dat de komende maanden meer Russische activiteiten zullen stilvallen, vooral vanwege de problemen met de aanvoer van grondstoffen.

Het bedrijf had eerder al zijn activiteiten in Oekraïne opgeschort vanwege de Russische inval in dat land. Oekraïne en Rusland waren voor het uitbreken van de oorlog goed voor ongeveer 2 procent van AkzoNobels omzet. Het bedrijf heeft ongeveer 650 medewerkers in de twee landen.

AkzoNobel zei ook dat het leed onder de strikte afsluitingen tegen het zich verspreidende coronavirus in China, waarbij mensen in sommige steden het huis niet mochten verlaten en retailers moeite hadden om voedsel, water en producten bij de klanten thuis te bezorgen.

In een verklaring zei CEO Thierry Vanlancker dat het een enorme strijd was voor het bedrijf om de gestegen kosten op te vangen. Hij zei dat de prijsverhogingen nodig waren om “het hoofd boven water te houden”. Vanlancker zei ook dat de kosten sinds begin 2021 met maar liefst 40 procent zijn gestegen.

Hij zei verder dat de verkoop in Rusland dit jaar waarschijnlijk met 70 procent zal dalen als gevolg van de opschorting van de activiteiten. AkzoNobel is al meer dan dertig jaar actief in Rusland. Volgens Vanlancker kwam er in het belang van de lokale medewerkers weinig publiciteit over de afbouw van de Russische activiteiten. “We wilden er geen PR-verhaal van maken.”

AkzoNobel-aankondiging goed ontvangen door investeerders

AkzoNobel was donderdag de grote winnaar op de AEX-index. Beleggers zagen de driemaandelijkse update van het bedrijf, dat de gestegen kosten tegenging met eigen prijsverhogingen. Ook een aantal andere bedrijven openden hun boeken, zoals ASM International (ASMI), RELX, Sligro en Basic-Fit.

AkzoNobel verhoogde zijn omzet met 6,2 procent, ondanks dat het bedrijf minder verf verkocht. Het bedrijf verhoogde de prijzen met 17 procent om “ongekende inflatiekosten” tegen te gaan. Sommige producten zoals olie en chemicaliën zijn door de oorlog in Oekraïne aanzienlijk duurder geworden, ook andere grondstoffen zijn in de loop van de tijd duurder geworden.

ASMI steeg met 2,7 procent. De maker van machines die nodig zijn voor de productie van chips sloot het eerste kwartaal van dit jaar af met een recordomzet en zag de orderportefeuille tot recordhoogte vullen dankzij wereldwijde tekorten aan halfgeleiders. Dataleverancier RELX daalde 0,1 procent. Dit bedrijf rekent op een snellere groei in omzet en winst dan de trend van de afgelopen jaren.

Tech-investeerder Prosus was echter laatste in de rij en verloor 3,8 procent van de omzet, wat te maken had met de klap die het Chinese techbedrijf Tencent in Hong Kong kreeg. Prosus heeft een groot belang in Tencent.

De AEX steeg 0,5 procent tot 729,19 punten. De MidKap won 1 procent en stond op 1096,60 punten. De beurzen van Frankfurt en Parijs stegen tot 1,4 procent, die van Londen bleven nagenoeg gelijk.

Bij de middelgrote bedrijven is Basic-Fit iets hoger ingeschat. De sportschoolketen zag veel klanten terugkeren in het eerste kwartaal en breidde het aantal fitnesscentra uit, vooral in Frankrijk. PostNL noteerde ex-dividend en verloor bijna zeven procent.

Groothandel Sligro geeft aan dat hun resultaten bijna terug zijn op het niveau van voor de pandemie en 4,1 procent bedragen. Ajax zakte 1,2 procent in de lokale markt na bevestiging van het vertrek van trainer Erik ten Hag naar Manchester United.

In Zürich verhoogde de Zwitserse voedselproducent Nestlé zijn prijzen met 1,4 procent. De maker van onder meer KitKat-repen en Maggi-bouillonblokjes vindt dat hij de prijzen fors moet blijven verhogen. Door eerdere prijsstijgingen nam ook de omzet toe.

Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder en kostte $ 102,75 per vat. Brentolie steeg 0,8 procent in prijs tot 107,74 dollar per vat. De euro was $ 1,0916 waard. Een dag eerder was dat lager op $ 1,0852.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?