Veganistisch restaurant weigert Covid-toegangspas in patstelling met Utrechtse burgemeester

Image source - Pexels.com


Veganistisch restaurant WAKU WAKU in Utrecht was maandagavond het toneel van protesten. De gemeente heeft het restaurant op Vredenburg laten sluiten omdat de eigenaren hadden aangekondigd dat ze de toegangspassen voor het coronavirus niet zouden controleren. Het restaurant ging maandag nog open en demonstranten verzamelden zich om ervoor te zorgen dat het open kon blijven, meldt RTV Utrecht.

“We willen dat deze ondernemer vanavond tot 23.00 uur open mag blijven”, zegt een woordvoerder van de enkele tientallen demonstranten die zich bij WAKU WAKU verzamelden. “Anders krijgen we allemaal een hele lange avond.”

Politieagenten werden naar het restaurant gestuurd. Omstreeks 21.45 uur zei een politiewoordvoerder tegen de omroep dat de mensen binnen WAKU WAKU zouden worden verzocht te vertrekken. “Als dat niet gebeurt, gaan we mensen dwingen”, aldus de politiewoordvoerder.

Daar is het uiteindelijk niet van gekomen. De demonstranten buiten zeiden dat ze tot 23.00 uur zouden rondhangen om ervoor te zorgen dat het restaurant zo laat open kon blijven. De politie wilde de zaken niet laten escaleren, dus liet ze de zaken zoals ze waren.

Rond 23.30 uur vroeg de politie de demonstranten om te vertrekken. Hoewel het even duurde voordat iedereen gehoor had gegeven, leek de ergste onrust tegen die tijd voorbij en keerde de rust terug in de straat. De eigenaar van het restaurant sloot om middernacht zonder tussenkomst van de politie.

De gemeente Utrecht heeft WAKU WAKU bevolen de deuren te sluiten nadat de eigenaren van het restaurant op Facebook hadden laten weten dat ze de toegangspassen van het coronavirus, die sinds zaterdag verplicht zijn in de horeca, niet gaan controleren.

“Dat de overheid de horeca gebruikt om de vaccinatiegraad te verhogen is onethisch en fout”, schreven de eigenaren op de WAKU WAKU Facebook-pagina. “Hier zullen wij NIET aan meewerken, want iedereen is bij ons welkom ongeacht afkomst, religie, seksuele geaardheid of medische status.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?