Veel werknemers willen feestdagen kunnen inruilen voor andere vrije dagen

Image source - Pexels.com


In een nieuw onderzoek van EenVandaag geeft bijna de helft van de respondenten aan een van de officiële Nederlandse feestdagen te willen ruilen voor een ‘diversiteitsdag’. Deze flexibele feestdag zou werknemers uit verschillende culturen of geloofssystemen in staat stellen feestdagen te vieren die niet noodzakelijkerwijs op de christelijke kalender vallen.

Respondenten met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond waren het meest voorstander van het idee van een “diversiteitsdag”: 74 procent van hen zei dat ze deze vakantie wel leuk zouden vinden. Aan de andere kant waren vier van de tien ondervraagden het niet eens met het idee.

“Ik ben er absoluut tegen”, schreef een van hen. “We leven hier in Nederland in een van oorsprong christelijke cultuur. Andere culturen moeten zich aan ons aanpassen. Elders in de wereld worden onze feestdagen toch niet gevierd?”

Veel mensen zijn het er echter over eens dat sommige nationale feestdagen, zoals de aanstaande Pinkstermaandag, zelfs voor mensen met een christelijke achtergrond minder betekenisvol worden. “Al die ‘tweede’ dagen (Tweede Kerstdag, Paasdag en Pinksteren) zijn alleen voor de commercie. Die kunnen wat mij betreft allemaal worden ingeruild of afgeschaft”, meende een respondent.

In plaats van deze feestdagen zeiden mensen dat ze tijden van het jaar wilden vieren, zoals Bevrijdingsdag of Eid al-Fitr, of een vrije dag wilden nemen tijdens de Pride-maand. Veel respondenten met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond gaven aan de afschaffing van de slavernij op 1 juli, bekend als Keti Koti, te willen vieren.

“Ik denk dat dit een belangrijke dag is in de geschiedenis van alle Nederlanders”, zegt een respondent met een Surinaamse achtergrond, aldus EenVandaag. “Als ik echt moet kiezen, zou ik Hemelvaart inleveren (en ik ben katholiek).”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?