Veel verhuurders hanteren illegaal lange opzegtermijnen in tijdelijke huurcontracten

Image source - Pexels.com


Verhuurders maken veelvuldig gebruik van ongeldige opzegtermijnen in tijdelijke huurcontracten, meldt de Volkskrant op basis van een inventarisatie van ruim 300 huurders in tijdelijke woningen. In ongeveer 100 van de contracten eisten verhuurders dat nieuwe huurders minimaal zes of twaalf maanden huur moesten betalen, zelfs als ze eerder wilden vertrekken.

“We zien dergelijke clausules regelmatig”, zegt advocaat Robbert Knegtering. “Dit mag gewoon niet en is dus nietig.”

De huurder hoeft zich niet aan zo’n beding te houden en kan het contract opzeggen met een opzegtermijn van één maand, zegt hoofddocent huurrecht Jaap Dammingh tegen de Volkskrant.

Het huurrecht kan erg complex zijn en veel huurders zijn zich volgens Knegtering niet bewust van hun rechten. Sommige verhuurders geven niet duidelijk aan wat voor soort contract de huurder tekent en veroorzaken daardoor verwarring. “Ze gebruiken termen door elkaar waardoor onduidelijk is of het een tijdelijk contract is of bijvoorbeeld een minimumcontract. Zo kunnen ze het standpunt innemen dat het beste bij hen past.”

Sommige mensen accepteren een twijfelachtig huurcontract uit angst dat ze het appartement of huis anders niet krijgen.

“Je wordt door de verhuurder alleen maar gezien als een portemonnee. En de overheid laat je in het ongewisse en zegt: jammer, we laten je over aan de krottenbaasjes”, zei een anonieme 23-jarige die in zo’n illegaal contract was gewikkeld.

In 2016 werd het legaal om een ​​woning tijdelijk te verhuren voor een periode van 24 maanden. Bepaalde huurders hebben juridisch gevochten om vanwege de lange opzegtermijn hun contract om te zetten in een contract voor onbepaalde tijd. Het contract kan met zo’n lange opzegtermijn niet als tijdelijk worden beschouwd, aldus de rechtbank.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?