Veel verborgen leegstand in Nederlandse kantoren door thuiswerken

Image source - Pexels.com


Veel kantoormedewerkers zullen deels thuis blijven werken, ook nu de maatregelen rondom het coronavirus grotendeels zijn afgeschaft. En als gevolg daarvan is er in Nederland veel verborgen leegstand in kantoorruimte. Ruimte die is verhuurd maar niet wordt gebruikt. Dat geldt voor zo’n 3,3 miljoen vierkante meter of bijna 6 procent van alle kantoorruimte in Nederland, aldus vastgoedadviseur Colliers.

Officieel staat 4,3 miljoen vierkante meter, ofwel 7,4 procent, van de kantoorruimte in Nederland leeg. Deze verborgen leegstand komt daar bovenop en brengt de totale leegstand op 7,6 miljoen vierkante meter ofwel 13,3 procent.

Als hybride werken de norm blijft, kunnen bedrijven gaan zoeken naar het wegwerken van overtollige kantoorruimte. Maar dat hangt ervan af of bedrijven de dagen waarop hun medewerkers binnenkomen kunnen spreiden over de hele week. Als alle medewerkers bijvoorbeeld op dinsdag en donderdag binnenkomen, is alle ruimte nog nodig.

Colliers sprak met 50 organisaties, met in totaal 30.000 fulltime medewerkers, die daar nu achter proberen te komen. Ze kijken bijvoorbeeld naar een reserveringsapp waarin medewerkers kantoorruimte kunnen reserveren als ze willen binnenkomen. Anderen proberen het met roosters uit te zoeken.

Maar de nieuwe manier van werken leidt niet direct tot meer daadwerkelijke leegstand, stelt de vastgoedadviseur. “Niet alle huurcontracten lopen direct af en niet elk bedrijf zal erin slagen een ander kantoor te vinden dat aan hun wensen voldoet”, zegt Harold Coenders, huisvestingsexpert bij Colliers. “Bovendien neemt het aantal kantoorbanen in Nederland toe. Bedrijven zijn massaal op zoek naar personeel, en die nieuwe collega’s hebben ook een werkplek nodig.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?