Veel steden helpen huiseigenaren die sneller achterblijven met hypotheken

Image source - Pexels.com


Gemeenten en hypotheekverstrekkers gaan mensen met betalingsachterstanden sneller helpen. Twee experimenten moeten uitwijzen hoe de gemeente huiseigenaren met betalingsachterstanden of mensen met schulden eerder kan signaleren om te voorkomen dat de problemen groter worden.

Vijftien gemeenten doen mee aan de experimenten van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die in januari van start gaan en vier jaar duren. Onder meer de gemeenten Purmerend, Westland, Rotterdam en Dordrecht kunnen iemand aanspreken zodra ze twee maanden te laat zijn met het betalen van hun energie- of waterrekening, zorgverzekering of huur. Hypotheekverstrekkers melden onder meer de gemeenten Amsterdam, Arnhem en Hollands Kroon als er een betalingsachterstand van twee maanden is, waarna zij contact kunnen opnemen met de persoon om problematische schulden te voorkomen.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worstelen mensen vaak lang met geldproblemen en weten ze niet waar ze hulp kunnen vinden. Daarom zijn gemeenten sinds begin dit jaar verplicht hulp te bieden, maar dat bereikt nog niet iedereen. Het ministerie hoopt dat dit zal verbeteren door samen te werken met de banken Aegon en Rabobank in de experimenten. Volgens het ministerie gebeurt deze gegevensuitwisseling gericht en zorgvuldig, met inachtneming van de privacyregels. Het ministerie hoopt dat meer banken zich bij de experimenten zullen aansluiten, aldus een woordvoerder.

Door eerder mensen te benaderen merkte het ministerie dat het niet altijd nodig is om een ​​schuldhulpverleningstraject te starten. “In veel gevallen zijn de problemen met minder ingrijpende maatregelen op te lossen. Het werkt om snel te zijn, zo is de indruk”, aldus de woordvoerder. Betrokkenen kijken bijvoorbeeld welke andere (financiële) problemen er kunnen ontstaan, “bijvoorbeeld dat er iets niet goed gaat met de huurtoeslag”, of of een budgetcoach kan helpen om de administratie op orde te krijgen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?