Veel mbo-studenten vragen geen aanvullende beurs aan waar ze recht op hebben

Image source - Pexels.com


Een kwart van de mbo-studenten vraagt ​​geen aanvullende beurs aan terwijl ze daar wel recht op hebben, meldt het Centraal Planbureau CPB op basis van gegevens uit 2019. De helft van de mbo-studenten in 2019 had recht op de beurs bedoeld voor studenten van wie de ouders een lager inkomen hebben. Maar slechts een kwart heeft er een aanvraag voor ingediend, meldt de NOS.

Het niet aanvragen van de aanvullende beurs, die kan oplopen tot 370 euro per maand, kan meerdere nadelen hebben, zegt CPB-onderzoeker Paul Verstraten tegen de omroep. “Het kan bijvoorbeeld zijn dat ouders financieel helpen, terwijl de ouders in die groepen weinig financiële draagkracht hebben.” Ook bestaat het risico dat studenten uiteindelijk meer gaan lenen dan nodig is of besluiten helemaal niet te studeren omdat de kosten hen afschrikken, zegt hij.

Het CPB heeft niet onderzocht waarom studenten afzien van het aanvragen van de aanvullende beurs. Maar onderzoekers denken dat het komt omdat ze niet weten dat het bestaat, er niet voor in aanmerking komen, of de aanvraag te ingewikkeld vinden.

Volgens het CPB kan het helpen als DUO – de organisatie die de beurs betaalt – studenten rechtstreeks benadert als ze recht hebben op de aanvullende beurs of automatisch de mogelijkheid aanvinkt om deze aan te vragen. De tweede optie kan echter leiden tot een onbedoelde studieschuld als ze niet binnen tien jaar afstuderen. In de hoogste mbo-niveaus wordt de beurs pas een gift als de student binnen tien jaar zijn diploma haalt.

DUO laat aan de NOS weten dat het de aanvullende beurs nu al meer onder de aandacht brengt met een betere informatievoorziening en een melding op haar website. Het verbeteren van het aanvraagproces maakt onderdeel uit van de herinvoering van de basisbeurs komend studiejaar, aldus de organisatie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?