Veel horecazaken mogen weigeren om 20.00 uur te sluiten uit protest tegen Covid-maatregelen

Image source - Pexels.com


Veel horecazaken zullen zich naar verwachting niet houden aan de nieuwe verplichte sluitingstijd van 20.00 uur die vanaf zaterdag in Nederland nachtelijk geldt. De regel is ingevoerd als onderdeel van een pakket maatregelen om het dramatisch hoge aantal coronavirusinfecties, dat deze week een recordhoogte bereikte, terug te dringen.

Ondernemers in verschillende steden, waaronder Den Haag, Leeuwarden, Zwolle en Breda, reageerden op de verzoeken om commentaar van het ANP. Velen maakten duidelijk dat ze niet van plan zijn hun deuren voor de sluitingstijd te sluiten.

Tientallen ondernemers in de Leeuwarder horeca sluiten zaterdag om 20.00 uur uit protest hun deuren niet, meldt Omroep Fyslân. “Hier zijn we klaar mee”, zegt horecaondernemer Ton Eijer. “We hebben laten zien dat we veilig open kunnen; er zijn nauwelijks besmettingen geweest in onze sector.”

De groep bestaande uit 40 ondernemers zal hun afkeuring uiten door later open te blijven dan de nieuwe beperkingen toelaten. Eijer maakt zich geen zorgen over het krijgen van een boete voor het overtreden van de regel. “We willen een bericht sturen. We zijn boos. Het ging gesmeerd.”

Ook Dennis Kaatman, caféhouder in Zwolle, wees op deze tekortkoming in het beleid. Volgens hem zijn veel kroegen in Zwolle na 20.00 uur nog open. “Hoe kun je ons sluiten als er nog niets bekend is over compensatie.” Kaatman wijst er met name op dat de natte sector hard wordt geraakt. “We begrijpen dat er iets moet gebeuren om de coronacijfers naar beneden te krijgen. Maar dit is niet de manier. De pot is leeg.” Ook Kaatman zegt “net weer op de rails te komen”. Ook vreest hij voor de inkomens van de ambulante medewerkers die onzeker zijn geworden. Zo zijn veel medewerkers student en afhankelijk van loon.

Horecaondernemer Johan de Vos, die ook de Bredase tak van horeca-lobbygroep KHN vertegenwoordigt, vindt het kabinetsbeleid onverklaarbaar. Hij zei sympathie te hebben voor de problemen waarmee gezondheidswerkers worden geconfronteerd, maar tijdens de persconferentie van vrijdag vond hij dat er weinig melding werd gemaakt van problemen in de gezondheidssector. Het ging vooral om de restricties voor de horeca.

De Vos wees ook op eerdere toezeggingen van ambtenaren. “Voor 1 november zouden we van de maatregelen af ​​zijn. Als ondernemer neem je weer mensen aan, je plaatst je bestellingen om in te slaan en dan krijg je dit.” Vooral de onduidelijkheid over het draagvlak voor de sector irriteerde De Vos en andere ondernemers.

Maarten Hindeloopen van de KHN-vestiging in Den Haag zei ook te denken dat meerdere ondernemers in de stad zich niet aan de nieuwe sluitingstijd zullen houden. Het ergste dat kan gebeuren is dat je een waarschuwing krijgt, beweerde hij. Hij wees ook op het ontbreken van een compensatieplan. “Als het kabinet ook met duidelijkheid komt, gaan we om 20.00 uur dicht”, zei hij.

Het Landelijk Bureau KHN begrijpt de zorgen van de ondernemers en de redenering om niet om 20.00 uur te sluiten. KHN-voorzitter Robèr Willemsen stelt dat er weinig besmettingen met het coronavirus aan de sector kunnen worden toegeschreven.

Minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zeiden vrijdag dat ze zoveel mogelijk momenten willen afsnijden waarop mensen fysiek bij elkaar in de buurt zijn zonder het onderwijs, het dagwerk en andere aspecten van het dagelijks leven te hinderen.

Essentiële winkels en horecazaken moeten de komende drie weken om 20.00 uur hun deuren sluiten en niet-essentiële winkels om 18.00 uur, volgens de nieuwe coronavirusmaatregelen. Theaters en bioscopen hoeven zich niet aan het sluitingsuur van 18.00 uur te houden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?