Veel arbeidsovereenkomsten verhogen lagere lonen meer om inflatie te bestrijden

Image source - Pexels.com


Veel recente cao’s bevatten hogere loonsverhogingen voor werknemers die relatief weinig verdienen. Werkgevers en vakbonden proberen de hoge inflatie te compenseren door hun werknemers met een laag inkomen meer te geven, meldt de NOS.

Werkgeversorganisatie AWVN vertelde de NOS dat er nu 30 sectoren zijn met dit soort afspraken, waaronder politie, zorg en de metaalindustrie. Dat komt neer op ruim een ​​kwart van de nieuwe cao.

“Een jaar geleden zagen we dit soort afspraken niet”, zegt Jannes van der Velde van AWVN tegen de omroep. “Werkgevers zien dat er problemen zijn in de samenleving door inflatie en dat bepaalde groepen werknemers niet goed rondkomen. Dan ligt het voor de hand om iets extra’s te doen door afspraken te maken in de cao.”

Vakbond voor professionals VCP staat kritisch tegenover deze trend om meer te geven aan laagbetaalde werknemers. Volgens voorzitter Nic van Holstein zorgt inflatie ook voor meer problemen voor mensen met midden- en hogere inkomens. “Ze voelen zich tekort gedaan”, aldus Van Holstein. “Die groepen kunnen ook steeds minder uitgeven, en dat moet op de een of andere manier worden opgelost.”

Van der Velde is het daar niet mee eens. “We vinden het een goede ontwikkeling dat we ons focussen op waar de prangende problemen zitten. Het is wat ons betreft een prima akkoord.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?