Veel Amsterdamse sekswerkers tegen voorgesteld erotisch centrum

Image source - Pexels.com


Honderddertig sekswerkers uit de Amsterdamse Wallen schreven een open brief aan architecten, bouwbedrijven en ontwikkelaars om hen op te roepen niet betrokken te raken bij het beoogde erotische centrum van de stad. Het centrum zou de Wallen vervangen, maar veel sekswerkers vrezen dat het een gevaarlijk alternatief is, aldus AT5.

Voormalig sekswerker en oprichter van de Red Light United-belangengroep Felicia Anna vertelde ook aan AT5 dat 93 procent van de sekswerkers die ze ondervraagde tegen een verhuizing was. “Dat lijkt me een duidelijke boodschap”, zei ze.

Plannen om sekswerkers uit het centrum van Amsterdam te verhuizen naar een ‘erotisch centrum’ of ‘prostitutiehotel’, mogelijk aan de rand van de stad, zijn de afgelopen jaren in de maak geweest. In april 2021 zei de gemeente Amsterdam de wijk Haven-Stad als mogelijke locatie te overwegen. Haven-Stad is een momenteel in ontwikkeling zijnd industriegebied tussen Sloterdijk, het Westerpark en in het noorden het Cornelis Douwesterrein en de Noorder IJ-plas, aldus de gemeente Amsterdam.

Maryo, ervaringsdeskundige bij het Prostitutie Informatie Centrum, vertelde AT5 dat ze sceptisch was over de veiligheid van deze locatie. “Het is een industrieterrein, buiten de ringweg, vaak gevaarlijk en minder in zicht. Hier op de Wallen kent iedereen elkaar. Je weet precies welke sekswerkers voor welke kantoren werken. Als er iets gebeurt, is iedereen er. “

Een belangrijke reden voor de verhuizing zou zijn om de Wallen veiliger te maken en overbevolking te voorkomen, aldus AT5. Felicia Anna zei echter dat veel sekswerkers zich al veilig voelen in de wijk. Ze vreest echter dat een afgesloten gebouw kan leiden tot sekshandel.

“Ik denk dat het belangrijker is hoe we ons voelen en hoe veilig we het ervaren dan wat anderen denken”, zei ze. “Wij zijn hier elke avond, niet de mensen die beweren dat het niet veilig is.”

De gemeente beslist later in het jaar over de exacte locatie van het erotiekcentrum, aldus AT5. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam erkent dat de verandering voor uitdagingen zal staan.

“Je kunt zo’n historisch ontwikkeld stadscentrum niet veranderen door een regeringsbesluit”, zei de burgemeester in 2020 tegen AT5. “Dat kost tijd, het moet organisch gebeuren, mensen moeten erin gaan geloven.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?