Vastgoedeigenaren stoppen nominaties voor nieuwe huurders te midden van toenemend woningtekort

Image source - Pexels.com


Grote vastgoedeigenaren als Vesteda, Bouwinvest en Heimstaden accepteren bij verhuizing geen voordrachten meer voor nieuwe huurders van oude huurders. Volgens de vastgoedeigenaren vragen oude huurders vaak nieuwe huurders om voor exorbitante bedragen de vloer en gordijnen over te nemen in ruil voor een nominatie. Ze willen voorkomen dat huurwoningen in de vrije sector naar de hoogste bieder gaan, meldt de NOS.

Volgens Vesteda, eigenaar van ruim 27.000 woningen door heel Nederland, was de nominatie tot voor kort een win-win-regeling. Het bedrijf hoefde geen nieuwe huurders te vinden en de oude en nieuwe huurders konden samen afspraken maken over de overname-items. “Maar met de toenemende krapte op de woningmarkt kregen we steeds meer klachten”, zegt een woordvoerder tegen de NOS.

“Ten eerste over woningen die niet online zijn gekomen. Ook kwamen er steeds meer signalen dat de gevraagde overnamekosten niet in verhouding stonden tot de waarde van de spullen”, aldus een woordvoerder van Vesteda. “Zo vroeg een verhuizende huurder via social media om een ​​overnamebedrag van zo’n 11.000 euro voor een laminaatvloer en wat tweedehands meubilair. We zijn toen social media goed in de gaten gaan houden en zagen dat onze woningen voor een hoge prijs werden aangeboden. prijzen.”

Vesteda accepteert daarom geen voordrachten voor nieuwe huurders voor woningen met een huurprijs onder de 1.400 euro, omdat deze het populairst zijn. Het bedrijf hoopt hiermee de verdeling van woningen eerlijker te maken, zodat meer mensen een gelijke kans hebben op een betaalbare huurwoning.

Om dezelfde redenen stopt Bouwinvest in 2020 met het accepteren van nominaties voor verhuur onder de 1.200 euro. “Ook in dat segment zagen we de excessen bij de overdracht van woningen. Dit zijn situaties die je als verhuurder wilt vermijden”, zegt een woordvoerder tegen de omroep. “Daarnaast willen we dat huizenjagers een gelijke kans krijgen.”

Heimstaden zegt tot nu toe geen klachten te hebben ontvangen. “Dat neemt niet weg dat we de signalen van Vesteda serieus moeten nemen”, aldus een woordvoerder. “We hebben daarom besloten om voor al onze woningen geen voordrachten meer van huurders te accepteren.”

VB&T Vastgoedmanagement is ook gestopt met het aannemen van huurdersvoordrachten voor bepaalde populaire gebouwen en gebieden. “We merkten dat huurders interesse kregen om een ​​bepaalde persoon in de woning te krijgen”, zegt woordvoerder Eric Prevoo tegen de NOS. “Ze stonden erop dat het die persoon moest zijn. Het leidde tot irritatie, wrijving en ongewenste praktijken.” VB&T stimuleert nog steeds artikeloverdrachten. “Eigenlijk heeft dat onze voorkeur, omdat het zonde is om goede vloeren te verwijderen”, zegt Prevoo. “Maar we stellen nu de kandidaat voor. Zij kunnen dan overleggen met de zittende huurder. Dat leidt wel tot acceptabele prijzen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?