Vastgoedbeleggingen dalen naar laagste niveau sinds 2014


Stijgende rentetarieven drukten zwaar op de waarde van kantoren, bedrijfsgebouwen en ander commercieel vastgoed. Beleggers trekken zich steeds meer terug uit die markt, meldt de Nederlandse afdeling van vastgoedadviseur CBRE. Vastgoedinvesteringen bereikten in het laatste kwartaal van 2022 het laagste punt sinds 2014.

Volgens CBRE Nederland bedroegen de vastgoedinvesteringen in de laatste drie maanden van 2022 4,2 miljard euro. Dat is 40 procent minder dan in dezelfde periode in 2021. Over heel 2022 zijn de investeringen in kantoren, bedrijfsgebouwen en huurwoningen met 5 procent gedaald.

Voor het eerst sinds 2013, toen de kredietcrisis losbarstte, daalde de waarde van beleggingen in commercieel vastgoed over de volle breedte van de markt. Afhankelijk van de categorie gaat het om kortingen van 5 tot 30 procent. Kantoren en logistiek vastgoed lieten de sterkste dalingen zien. Ook de investeringen in woningen daalden, maar minder sterk.

De belangrijkste boosdoener zijn de rentetarieven, die het afgelopen jaar fors zijn gestegen door maatregelen van de centrale banken tegen hoge inflatie. Voordat de rente begon te stijgen, waren de rendementen op vastgoedbeleggingen al laag omdat de prijzen in de periode ervoor fors waren gestegen. Hierdoor zette een beperkte stijging van de rentevoeten de prijzen al zwaar onder druk.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Ook om andere redenen liepen de investeringen op de woningmarkt terug. Het kabinet is voornemens de huren van meer woningen te reguleren, wat voor meer terughoudendheid zorgt. Ook nieuwe belastingregels die het rendement op huurwoningen verlagen, ontmoedigen investeerders.

Plaats een reactie