Valkenburgse winkels, restaurants open uit protest tegen lockdown

Image source - Pexels.com


Veel winkels en horecagelegenheden in het ooit bruisende hart van Valkenburg aan de Geul openden vrijdagochtend om 10.00 uur hun deuren. De stemming is goed in het heuvelachtige Limburgse stadje. Maar vooral de winkel- en restauranteigenaren hebben veel zorgen.

“Het is niet eerlijk dat het kabinet de horeca gesloten wil laten”, zegt Sophie Frederiks, eigenaresse van El Fuego en Brazza aan de Grotestraat. “We willen laten zien dat het veilig kan.”

‘Zelfs als ze beginnen met terrassen’, vervolgde ze. “Dat is tenminste iets.” De overstromingen in juli hebben El Fuego volledig verwoest. “Alles was kapot.” De winkel is zojuist helemaal verbouwd en ingericht, aldus Frederiks. ‘Maar het duurt te lang. Het zijn tandjes krijgen.’

De eigenaar van ‘t Hoekje is om 9.00 uur begonnen met het neerzetten van stoelen en het aanleggen van het terras. Hij weet niet of er veel gasten zullen komen. “Maar het gaat om de verklaring”, zei hij. Ook eigenaar Maurice Dieren van kledingwinkel Gaaf vindt de omzet vrijdag niet zo belangrijk. “Januari en februari zijn sowieso altijd rustige maanden”, zei hij. “Het gaat om de achterliggende gedachte. Ik vind wel dat de horeca ook open moet. Niet alle horecagelegenheden in Valkenburg doen mee aan deze opening. Een enkeling laat geen gasten binnen, maar houdt het bij afhaalrestaurants.”

Rond 10.00 uur zag het stadscentrum er nog uitgestorven uit. Klanten hadden de weg naar de openstaande bedrijven nog niet gevonden. Wel lopen er een paar cameraploegen rond die een reportage maken.

Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg liet de bedrijven open. Volgens hem is dit een demonstratie, en dat is een grondrecht.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?