Valentijnsdag: rozen ongeveer 20% duurder dan vorig jaar

Image source - Pexels.com


Wie vandaag een Valentijnsboeket koopt, zal echter verder in de portemonnee moeten reiken dan vorig jaar. Rozen zijn 20 procent duurder dan afgelopen Valentijnsdag en tulpen, anjers en andere snijbloemen 10 procent duurder, zegt ROyal FloraHolland tegen de NOS.

De stijging wordt vooral veroorzaakt door de hoge gasprijzen en het gebrek aan transportcapaciteit vanuit Afrika. Omdat Valentijnsdag in de winter valt, hebben bloementelers gas nodig om hun kassen te verwarmen. “Als het buiten koud is met weinig zon, zoals nu, groeit de bloem niet snel genoeg”, zegt Hendrik Mostert, bloemeninkoper bij Van Beest, tegen de NOS. Telers kunnen het zich niet veroorloven om al hun kassen te verwarmen, dus het aanbod van rozen is kleiner dan de vraag, wat de prijzen opdrijft.

In de winter importeren kopers meestal ook bloemen uit Afrika. Maar de transportproblemen veroorzaakt door de coronaviruspandemie zijn nog steeds niet opgelost. “Er komen veel minder vliegtuigen met rozen onze kant op dan in voorgaande jaren,” zei Mostert. Dus het tekort groeit en de prijzen stijgen.

Mostert denkt niet dat de hogere prijzen Nederlanders ervan zullen weerhouden om deze Valentijnsdag bloemen voor hun dierbaren te kopen. “Ondanks veel negativiteit is er veel liefde in dit land. Ik denk dat veel mensen dat zullen uiten door elkaar bloemen te geven.”

Jaarlijks worden er in aanloop naar Valentijnsdag zo’n 150 miljoen rozen verhandeld via Royal FloraHolland.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?